Taliansko - Piemonte
-
Popis
Taliansky región Piemonte leží v severozápadnom cípe zeme na hraniciach s Francúzskom. V jeho okrajových častiach sa dvíhajú Alpy a Apeniny, zatiaľ čo stred tvorí úrodná Pádska nížina s vinicami a rozľahlými pastvinami. Územie bolo osídlené už v neolitu, ale významné stopy po sebe zanechali Rimania, Longobardi, Habsburkové a Francúzi. Centrum kultúrneho a spoločenského diania je hlavné mesto Turín.
Prírodné bohatství
Prihraničné reťazce Alp s vrcholkami presahujúce 3000 metrov nad morom celoročne vítajú vysokohorských turistov. Pri dobrodružných prechodoch hlbokých priesmykov tuhne krv v žilách a pokoriteľom niektorých tisícoviek sa zatají dych pri pohľade na majestátne horské scenárie. Do južnej časti regiónu Piemonte zasahujú o niečo nižšie Apeniny s radou jazier a rozvinutou sieťou peších a cykloturistických chodníkov. Nenechajte si ujsť návštevu ľadovcového jazera Lago Maggiore, kde sa sústreďujú letné aktivity a vodné športy. S deťmi sa vydajte výletnú plavbu parníkom a objavte ostrov Isole di Brissao s botanickou záhradou. O niečo málo známejší Lago d´Orta lemujú romantické rybárske dedinky s malebnými kostolíkmi a prístavmi.
Mestá a Kultúra
Centrum regiónu tvorí miliónové mesto Turín, sídlo obchodu, priemyslu, kultúry a nákupov. Pozrite si bývalé kráľovské sídlo Palazzo Reale a jeho záhrady, hrad Palazzo Madama s múzeom starého umenia, ulicu plnú butikov Via Roma, námestie Piazza S. Carlo lemované domny s arkádami, barokovú budovu Palazzo dell´Academia delle Scienze so zbierkami egypského umenia, radnicu Palazzo di Citta, či dominantu Turína vežu Mole Antonelliana. Za zábavou sa vydajte na nábrežie rieky Pád s radou barov, hospôd a reštaurácii. K častným výletným cieľom patrí hrad Anglié, pevnosť Fenestrelle Fortress, štadión futbalového klubu Juventus, pútnické miesto Sacro Monte ve Varallo alebo Villa Taranto vo Verbanii.
Špeciality a gastronómia
Piemonte je v prvom rade preslávané výrobou kvalitných vín s hrozna, ktorý dozrieva na slnečných svahoch Pádskej nížiny. Nezabudnuteľný gastronimický zážitok si odnesiete z ochutnávky bielych hľuzoviek z mesta Alba, lieskových orieškovz Cortemilia, syra z mesta Tovada a húb z údolia Val di Susa. Miestnou špecialitou il brasato al barolo (hovädzie so zelerom, mrkvou a cibuľou varené vo víne Baralo) žiadajte vo vybraných reštauráciach. Milovníci sladkostí sa určite zastavia v obchode s čokoládou, kde sa jej história píše od 16.storočia, kde Emanuele Filiberto zo Savojska priviezol recept na výrobu čokolády. Čokoláda z Piemonte sa s kvalitou vyrovná belgickej a švajčiarskej konkurencii a je vyhlásená po celom Taliansku.