Sýria
-
Miestna kuchyňa
Sýrska kuchyňa sa vyvíjala po boku libanonskej do 20. storočia, kedy došlo k rozdeleniu krajín. Obe patria k perlám arabského sveta a samotné stolovanie sa pre vás stane nezabudnuteľným zážitkom. Sedí sa na zemi na pohodlných vankúšoch okolo veľkého stola, na ktorom sa kopia desiatky malých tanierikov a mištičiek s najrôznejšími pochúťkami. Hostina môže trvať niekoľko hodín a ak vás miestni pozvú k stolu, rozhodne neodmietajte. K jedlu nepoužívajte ľavú ruku. Základ menu tvorí hummus (mletý cícer a tahini poliata olivovým olejom), baba ghanúž (pasta z baklažánu a papriky), fattúš (zmes chleba, paradajok, cibule a mäty), waraq Inaba (plnené listy viniča), Mahsa (cuketa s mäsom a ryžou), Lahm sieni (mleté hovädzie s petržlenom a cesnakom), Samak (ryba), šištawuk (grilované naložené kuracie mäso). Nebojte sa stravovania v jedálňach s miestnymi. Na ulici ochutnajte placky plnené jahňacím, kuracím alebo hovädzím mäsom. Na raňajky si zmlsnete na chlebových plackách so syrom a olivami. Pri stole sa pofajčieva vodná fajka a popíja miestna anýzovka. Hostinu zakončí šálka kávy alebo čaju. V mesiaci ramadánu berte na zreteľ miestne zvyklosti. Za bieleho dňa na verejnosti nejedzte a nepite.