Spojené arabské emiráty
-
Miestna kuchyňa
Kuchyňa je v SAE veľmi rozmanitá. Nie je divu keď tu žije cez sto rôznych národností. Najväčší výber delikátnych jedál je v hotelových luxusných reštauráciách, kde vám hneď z rána ponúknu raňajky s niekoľkými chodmi, podávanou formou bufetových stolov. Objavuje sa tu mnoho druhov ovocia a čerstve vytlačené ovocné šťavy. Nechýbajú sušené ďatle a figy, alebo obilné pokrmy ako rôzne pražené vložky, či ovsená kaša. Pre tých ktorí neradi jedia sladké tu sú rôzne druhy syrov, vaječných pokrmov a údenín. Podávajú sa taktiež arabské jedlá ako baharát, fúl medammes, alebo hummus. V týchto reštauráciách si po celý deň môžete vyberať z lahôdok kuchýň celého sveta, a niektoré reštaurácie sú na určité krajiny priamo špecializované. V hoteloch sa taktiež usporiadavajú rôzne tematicky zamerané večere, alebo dni, ktoré sú venované niektorej krajine a vrtátane ich kulinárskych špecialít.
V uliciach sa najlepšie zoznámite s arabskou kuchyňou, v menších reštauráciách než sú tie hotelové. Okrem fast foods, ktoré majú zastúpenie i inde na svete, je tu mnoho reštaurácií patriacich väčšinou Pakistancom, Indom, Libanoncom, alebo Iráncom. Rozhodne sa nemusíte báť ochutnať miestne špeciality v menších stánkoch. Hygienické podmienky sú sledované a na dobrej úrovni. Hlavnými ingrediecemi arabských jedál tradičných v SAE býva rybie mäso ťavie mäso a mlieko, sušené ďatle a nezabudnuteľné korenie, nad ktorého rozmanitosťou užasnete na niektorom zo spece souq. Vôňa karmadonu, rasce, zázvoru, drveného korenia, muškátu, šafránu a mnoho ďalších, sa vinie uličkami trhoviska. Korenárska tradícia siaha do dávnych dôb kráľa Šalamúna a korenie, ktoré spolu s drahokamami a drahými pokladmi putovalo karavanami, bolo považované za veľké bohatstvo.
V používaní korenia sú miestni kuchári ozajstní majstri a pri dochucovaní jedál dosahujú vynikajúcich chutí. Vonné korenie a bylinky sa používajú pri príprave rýb a mäsa, alebo pri pečení rôznych druhov sladkého a slaného pečiva. Do pečiva sa pridáva taktiež šťava z kvetov pomarančovníka, alebo olej z horúcich mandlí. Šaláty a zelenina získavajú vďaka koreniu výbornú chuť. Napr. obľúbené pyré z artyčokov sa ochucuje muškátom a šafránom, karfiol zase cesnakom a sezamovou pastou, šalát z morských plodov získá na chuti vďaka vyváženému pomeru čerstvého zázvoru, korenia a citrónovej kury. Pri príprave mäsa sa dosahuje pikantnej chuti pridaním šafránu, koriandru, alebo cesnaku, ktorý sa niekedy pre väčšiu rozmanitosť nahrazuje mošusem a ambrou.
Čo sa týka mäsa, podáva sa jahňacie, kozacie, hydina alebo hovädzie. Mäso sa upravuje grilovaním, varením, podávané s rôznymi omáčkami a so zeleninovou prílohou. Väčšinou sa podáva najviac fenykel s octvou zálivkou, dyňa alebo karfiol. Získavanie mäsa zahrňuje podľa islamskej tradície prísny postup. Zviera musí byť zabité jedine podrezaním hrdla a vykrvacením. Bravčové mäso, ktoré zakazuje islámská tradícia, sa pripravuje len vo väčších hotelových reštauráciách pre turistov , a v jedálníčku je starostlivo označené.
Ako hlavný nápoj k jedlu je podávaná voda, ktorá sa vzhľadom ku korenenitosti jedla a miestnym teplotám hodí najlepšie. Okrem Emirátu Sharjah, kde je konzumácia alkohollu celkom zakázaná, nebudete mať problém objednať si pohár vína, alebo iného alkoholického nápoja. Jedná sa predovšetkým o väčší reštaurácie a hotely. Tradičným nápojom je silná káva, ktorá sa začala na Arabskom poloostrove pestovať v Jemenu v 14 storočí. Arabi si ju radi vychutnávajú spolu s vodnou dymkou, napr. v niektorých z kaviarní nazývaných sheesa. Taktiež čaj dovážaný z Číny sa stal národným nápojom.