Slovensko
-
Miestna kuchyňa
Slovenskú kuchyňu ovplyvnila kuchyňa česká, maďarská a nemecká. Základnými surovinami sú mlieko a zemiaky.
Obľúbené sú mliečne výrobky všetkého druhu - ovčí syr, bryndza, korbáčiky, parenica, nesmiem zabudnúť najobľúbenejšie Slovenské jedlo bryndzové halušky. Strava sa líši podľa krajov, napr. najväčší vplyv maďarská tradícia je dodnes značný na juhu Slovenska. Tu sa pripravuje kukurica, paprikáče či guľáš. Bez ohľadu na kraj sú všade jedlom číslo jedna halušky. Tie nie sú zložitou záležitosťou, ale k pripravení ozaj kvalitných halušiek je potreba skúsenosť, Takteiž záleží na kvalite bryndzy. Halušky sa podávajú i s inými dobrotami, napr. halušky s kapustou sa nazývajú strapačky. Ďalšou obľúbenou surovinou sú zemiaky. Z nich sa pripravujú liptovské droby alebo zemiakové šišky. Medzi ďalšie slovenské dobroty patria bryndzové pirohy, špačci s bryndzou a liptovské taštičky.
"Prívarky" sú ďalším obľúbeným jedlo.
Čo sa nápojov týka, je tu obľúbené pivo, v niektorých oblastiach víno, ale rozhodne v každej kolibe či krčmičke budú mať borovičku či slivovicu.