Singapúr
-
Miestna kuchyňa
Singapur je miesto, kde sa mieša mnoho kuchýň z celého sveta. Prevažujú malajzijské, indické a čínske recepty. Ak vám zachutili ázijské dobroty, v Singapure si ich užijete do sýtosti. Jedlá sú chuťovo vyvážené a podľa čínskeho učenia v sebe majú odrážať vesmírnu harmóniu (jing - jang). V dennom jedálničku prevládajú rezance moji alebo ryžová kaša Konga. Z juhočínskeho ostrova Chaj-nan pochádza chajnanská ryža s kuraťom a uhorkou. Celý krab podávaný s rezancami v jemne pálivej omáčke sa nazýva Chilli crab. Laksa sú biele rezance v krémovej omáčke z kokosu a karí a podávajú sa s krevetami. Na raňajky vás prekvapia toasty s džemom kombinujúcich s vajíčkom a kokosom (kaya), ku ktorým sa popíja sladká káva kopi. Na ulici vás zarazí zmrzlina s príchuťou červených fazúľ alebo durianu. K jedlu sa napite singapurského piva, džúsov z čerstvého ovocia, mlieka s ružovým sirupom bandung, zázvorového čaju s mliekom alebo sladkej kávy kopi.
Miestni sa stravujú vo všadeprítomných jedálňach hawker-centre. Nevyzerajú príliš vábne, ale o hygienu sa nestrachujte. Jedlo sa tu pohybuje medzi 3 a 6 singapurskými dolármi. Menu v lepších reštauráciách vyjde na 20-30 singapurských dolárov. Je sa vidličkou a lyžicou. Lyžica sa drží v pravej ruke a vidličkou sa na ňu naberajú jednotlivé sústa. Zjednávanie a prepitné nie sú vo zvyku.