Rumunsko
-
Miestna kuchyňa
Rumunsko je poľnohospodárska krajina, pestujú sa tu paradajky, uhorky, lilky, papriky. Varia sa výdatné jedlá bez prílišnej rafinovanosti a prevláda dedinská strava.
Rumunské špeciality:
Ardei copti - pečené paprikové lusky v omáčke z vinného octu.
Cascaval pané - vyprážaný syr s opečenými zemiakmi.
Ciorba de Burta - držková polievka so šľahačkou a feferonkami.
Clatite - palacinky s marmeládou alebo čokoládou.
Cozonac - kysnutý koláč s hrozienkami.
Musaca - zapečený nákyp z lilkov a mletého mäsa.
Pastrama - sušená hydinová alebo hovädzia šunka.
Tochitura moldoveneasca - vyprážané bravčové v korenistej omáčke.
Papanasi - šišky s tvarohom a šľahačkou.
Rumuni majú taktiež výborné víno (Tarnave, Jidvei, Murfatlar, Feteasca) a ovocné destiláty, ktoré pália zo sliviek, zo sladu, z hrušiek, z jabĺk.