Rakúsko
-
Miestna kuchyňa
Začneme u kaviarní. Tie majú hlavne vo viedni storočnú tradíciu a sú vyhlásené nielen vďaka Viedenskej káve a nezabudnuteľnej atmosfére, ale taktiež výberom sladkých dobrôt. Tortičkou číslo jedna je svetovo známy Sacherova torta (Sacherdort). Kuchár menom Franz Sacher varil pre kancelára Metternicha a na večierky pripravoval tie najväčšie dobroty. Raz vyrobil čokoládovú tortu s marhuľovou marmeládou a slávna tortička bola na svete. Len jeho potomci smú používať označenie Sacher Torte. Ďalšou lahôdkou sú palacinky s čokoládou a tvarohom. Ku káve sa taktiež hodí jablková štrúdla (Apfelstrudl). Medzi sladkosťami nesmieme zabudnúť Mozartove gule, čo je čokoládová pochúťka plnená marcipánom.
Stravovanie v reštauráciách je obecne vzaté na vysokej úrovni, vybrať si z rôznych svetových kuchýň nie je problém. Rakúska kuchyňa je čiastočne podobná kuchyni českej. Sú v nej patrné vplyvy nemeckej, talianskej, maďarskej a taktiež českej. Základnou surovinou býva najčastejšie mäso. Nesmieme zabudnúť na slávny viedenský rezeň, ktorý sa často robí z teľacieho mäsa. Ďalšou národnou špecialitou je kyslá kapusta, mäso a knedlík alebo sviečková. V alpské krčmičke ochutnajte špekové knedlíky Tiroler Knödel, čo je knedlík s údeným mäsom, vajce, slanina a chlieb. Z rýb sa najčastejstejšie podáva kapor, pstruh či candát, ale ryby sú všeobecne dosť drahé. Obľúbenou pochúťkou sú huby. Nesmieme taktiež zabudnúť na obľúbené detské jedlo - žemľovku.
Z nápojov si môžete vybrať medzi známymi rakúskymi pivmi ako Zipfer, Schwechater či Gässer. Ale počítajte s tým, že sú o dosť sladšie než české pivá. Miesto piva môžete ochutnať rakúske vína či si dať pravú Viedenskú kávu.