Úpadok nemeckej cestovnej kancelárie FTI sa dotkol stovky klientov, škody pokryje nemecký fond cestovného poistenia

Tretia najväčšia cestovná kancelária v Nemecku skrachovala. Zájazd od FTI má aktuálne zakúpených cez agentúru Invia približne 500 klientov zo Slovenskej republiky, v zahraničí teraz už dovolenkujú desiatky z nich. Zájazdy krachujúce nemecké kancelárie mali v ponuke množstvo slovenských i zahraničných cestovných agentúr. Dopady tak pociťujú zákazníci naprieč celou Európou. Sprostredkovatelia sa snažia byť v aktuálnej situácii maximálne nápomocní, klientov však prosia o strpenie. Nároky zákazníkov budú pokryté z nemeckého fondu cestovného poistenia (DRSF). 

„Našich klientov prosíme o trpezlivosť a odporúčame sledovať aktuálne informácie na stránkach cestovnej kancelárie. Dočasný insolvenčný správca, vedenie cestovnej kancelárie a insolvenčný poisťovateľ spoločne rozhodnú, ktoré cesty sa môžu uskutočniť a ktoré nie. Existuje aj možnosť, že zájazd prevezme iný operátor. V prípade, že bude zrušený alebo zmenený, klienti dostanú do niekoľkých dní oznámenie,“ hovorí Jiřina Ekrt Jirušková, tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia, ktorá patrí k najväčším u nás a dodáva: „Ak nebude možné zájazd uskutočniť, na klientov sa bude vzťahovať plnenie nemeckého fondu cestovného poistenia, ktorý sa postará o kompenzáciu prostriedkov. V týchto prípadoch ich bude fond kontaktovať priamo. Klientom poskytujeme poradenstvo ohľadom zrušenia ich dovolenky, sme pripravení v prípade potreby zaistiť napríklad preklad dokumentov pre poisťovňu a asistovať im pri procese poistného riadenia.“   

Finančné prostriedky v prípade zrušenej dovolenky nie je možné prevádzať na zájazd u iného usporiadateľa a vždy je nevyhnutné počkať na ukončenie konania: „Bohužiaľ nie je v našej moci celý proces ovplyvniť či urýchliť. Zvyčajná doba riadenia sa pohybuje v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov. Našim klientom sme v prípade záujmu o nový zájazd pripravení vyjsť maximálne v ústrety, napríklad formou rozdelenia ceny do viacerých splátok,“ dodáva k situácii Jiřina Ekrt Jirušková.  

Publikované: 04.06.2024