Portugalsko
-
Miestna kuchyňa
Aj keď to tak na prvý pohľad možno nevypadá, Portugalsko je krajinou pravých gurmánov. Kuchyňa je tu ovplyvnená predovšetkým rímskou a arabskou, ale taktiež španielskou a francúzskou kuchyňou. Základom kuchyne severného Portugalska a centrálnej časti je bravčové mäso, ako príloha zemiaky, strukoviny a kapusta. Južná časť krajiny a pobrežia je postavená na rybách a ostatných plodoch mora, ako prílohy zemiaky, ryža a zeleninové šaláty s olivovým olejom.
Obľúbené sú i polievky. Miestnou najtypickejšou rybou je bacahau - treska, bežným pokrmom potom Pescada grelhado - grilovaný hejk a Bifé de atúm - vyprážané filety z tuniaka. Najľudovejším pokrmom sú Sardinhas assadas - grilované sardinky. Veľkou avšak drahou lahôdkou je Arroz de Marico, čo je dusená ryža s plodmi mora. Algarvskou špecialitou je Cataplana - škeble dusené v olivovom oleji na špeciálne panvici spoločne s paprikami, cibuľou, paradajkami a korením.
Čo sa týka pitia, tak v každej reštaurácii je samozrejmosťou minerálna voda (perlivá i neperlivá) a iný veľký výber nealkoholických nápojov. Pokiaľ si budeme objednávať kávu, tak pod názvom um café dostaneme slzu silného expresa. Pokiaľ chceme dvojitú dávku, potom je to um café duplo (ale pozor na srdce!). víno je tu národným symbolom. Dôkazom toho je množstvo vinných sklepov - vinho da casa. Portugalský gin, brandy a whisky sú tu najlacnejšie v Európe, podľa toho však i chutia. Omnoho zaujímavejšia je ochutnávka miestnych "kořalek". Medronha je pálená z planiky, figa je z figovníku, ginginghy je čerešňa alebo bagaca zo strapcov vinnej révy. Carveja alebo pivo sa v porovnaní s našim pivom určite nestratí. Všetky tri značky - Sagres, Crystal či Super Bock chutia skvele.