Poľsko
-
Miestna kuchyňa
Poľská kuchyňa je podobná kuchyni slovenskej, preto vás nijako nešokuje. Ale cez to Vás môže milo prekvapiť. Základom všetkého sú zemiaky, ktoré robia na všemožné spôsoby. Ďalej Poliaci jedia veľa mäsa, rýb, zeleniny a husto zeleninové polievky.
Národným pokrmom je bigos. Ten sa skladá z kapusty, cibule a mäsa. Ďalším národným pokrmom je przekaski. Kulebiak je huba v cestíčku. Pokrmy z húb vôbec sú v Poľsku veľmi časté. Typickou potravinou sú poľské klobásy. Sú veľmi tenké a veľmi dlhé, väčšinou taktiež veľmi pálivé. Často používané suroviny sú už spomenuté hubby, kôpor alebo omáčky. Zrazy zawijane je biftek plnený hubami, ku ktorému sa je pohánka. Obľúbeným mäsom sú ryby všetkého druhu, často v sladkokyselomnáleve. Poliaci si zakladajú na výdatných polievkach ako je boršč či chlodnik. U nás neobvyklá je kvasná polievka žurek.
Z nápojom nesmiete neochutnať Zubrowku, typickú poľskú vodku. Obľúbená je ďalej medovina, z nej je najobľúbenejším typom poltorak.