Maurícius
-
Miestna kuchyňa
Cahrakteristika kuchyne na Mauriciu
Exotická kuchyňa ostrova je, dá sa povedať, kombináciou charakterických znakov krajiny, z ktorých sem prichádzali prisťahovalci. Tí sem priniesli nielen kultúru a náboženstvo, ale samozrejme taktiež stravovacie návyky a rôzne recepty. Mauricijská kuchyňa v sebe skrývá prvky kuchyne indickej, čínskej, africkej, európskej a ázijskej. Ako sa patrí, miestna kuchyňa je veĺmi bohatá na čerstvo ulovené morské plody a ryby, exotické ovocie a rôzne korenie. Môže sa zdať, že Mauricijská kuchyňa je rovnaká ako v iných tropických krajinách, ale nie je tomu tak. Každá krajina má svoje špecifické prísady a kombinácie pokrmov. Maurcijská kuchyňa vás prekvapí nečakanými kombináciami a úžasne chutnými pokrmami tých najlepších voľne pestovaných plodín.
Pri stravovaní na Mauriciu sa celkom iste stretnete s tou najtypickejšou surovinou, ktorou sú miestne výnimočné paradajky s ohromne príjemnou sladšou chuťou. Miestni kuchári ich často pužívajú predovšetkým k farbeniu omážok. stretnete sa taktiež s typickou chuťou obĺúbeného cesnaku a cibule. Čo Vás možno trochu prekvapí je časté používanie zázvoru, ktorý jedlo dobre ovonia.
Vyššie zmienené omáčky sú na Mauriciu veľmi obĺúbené, a to predovšetkým vďaka vplyvu Francúzska. Najlahodnejšími omáčkami, ktoré určite musíte skúsiť, sú Vingaye a Rougaille. Obe omáčky majú ako základ cesnak, ale výrazne sa chuťovo líšia. Omáčka Vingaye sa podáva studená s vinným octom a horčičnými semienkami, zatiaľčo Rougaille sa podáva teplá a k cesnaku sa pridávajú výnimočné paradajky. Francúzsko síce ovplyvnilo Mauricijskú kuchyňu najviac, ale vysoký podiel má tu i kuchyňa indická. Vďaka indickým imigrantom tu môžete ochutna´t curry, indickú ryžu alebo si okoreniť jedlo miestnym chilli, ktoré sa na ostrove veľmi pestuje. Stretávate sa s ním u rýb, hydiny, šalátu. Skrátka v každom jedle. Samozrejme máte možnosť poručiť si jedlo bez chilli, ale keď chcete poznať Mauricius so všetkým, pridajte si chilli na chuť!
Najobľúbenejšie pokrmy
Medzi špeciality Mauricijskej kuchyne patrí nesporne muslimský pokrm menom Briani, čo je zmes z ryže, korenia, mäsa, a zemiakov. Veľmi známe sú taktiež palmové srdiečka, z nich sa robia takzvaný Milionársky šalát. Ozajstný kulinársky zážitok! Samozrejme nesmieme zabudnúť na údeného merlina s bohatou zeleninovou prílohou, divoké ustrice s citrónom a pokrmy zo srny alebo diviaka. Pokiaľ ste vyznávači bieleho mäsa, taktiež neprídete nakrátko. Skúste teda grilovanú hydinu, bažanta alebo neobvyklú prepelicu. Mnoho pokrmov sa pripravuje na, u nás veľmi neobvyklom, lávovom kameni a to predovšetkým miestny tradičný Roche carri. Také kamene majú vo všetkých reštauráciách a krčmičkách, môžete si teda nechať urobiť steak, zeleninu alebo práve zmienené Roche Carri, Dobré je, že v každej časti ostrova sa tento pokrm pripravuje trochu inak, takže takmer nikdy neochutnávate dvakrát rovnaké Roche Carri.
Čo neodmysliteľne patrí k tropickým krajinám, je exotické ovocie a Mauricius je rajom pre milovníkov sladkých plodov. Darí sa tu avodáku, ananásu, mangu, rôznym druhom melónov, rastie tu taktiež výnimočné liči, ktorého plody sú obľúbené i u nás, ďalej môžete skúsiť papayu, žltú hviezdicu karambolu, corasol alebo milované kokosové orechy. Pokiaľ chcete kombináciu všetkého , objednajte si ovocný šalát v obrovskej mise, ktoré vám dá energiu na celý deň!
Z týchto vymenovaných jedál a prísad je jasné, že Vás čaká ojedinelý kulinársky zážitok. To všetko vďaka Indii, Francúzsku, Číne a Afriky. Na stôl Vám môžu naservírovať špeciality, akými sú francúzske omáčky, kreolské grilované hovädzie alebo indické curry.
Na čo si pri stravovaní dávať pozor?
Tak ako v ostatných exotických krajinách, i tu platia určité nepísané pravidlá hygienických zásad pri stravovaní, ktorých by ste sa určite mali držať. Čo sa týka vody, pijte len balenú vodu a radšej sa obídte bez coca-coly s ľadom. I keď je voda z kohútikov pomerne bezpečná, mnoho domácností a zariadení využíva vodu z nádrží umiestnených na streche domu, kam môže preniknúť dažďová voda. Spravidla platí, že bezpečné je to, čo je Vám naservírované uvarené, upečené alebo olúpané. Preto si nakúpené ovocie dôkladne umyte a šupky olúpajte a vyhnite sa ustriciam a mušliam, ktoré vám ponúknu predavači chodiaci po plážach. Mnohokrát takto chodia celý deń, preto nemusia byť mušle čerstvé. Všímajte si taktiež čistoty stravovacích zariadení, ktoré hodláte navštíviť a čistota odevov personálu taktiež mnoho prezradí. Preto si radšej trochu priplaťte za kvalitnú a čistú reštauráciu