Maroko
-
Miestna kuchyňa
Marocká kuchyňa je iná než kuchyňa európska, ale vďaka španielskym a francúzskym vplyvom nie je úplne cudzia. Základom je ovocie a zelenina. Bežnou potravou je tzv. tajine, čo je zmes mäsa, zemiakov a zeleniny. Tajine sa podáva v hlinenej nádobe, ktorá sa taktiež menuje tajine. Kesara je placatý chlieb, ktorý sa v Maroku podáva takmer ku každému jedlu. Nami známy a obľúbený je kebab z jahňacieho mäsa. Ďalším typickým pokrmom je harira, strukovinová hustá polievka s mäsom, vajcom a koriandrom. Obľúbeným pokrmom je taktiež kusku. Ovocie a zeleninu rozhodne oplachujte. Malé reštaurácie a bufety sú na každom rohu a jeho nie je drahé. Pokiaľ nechcete jesť v reštauráciách, v miestnych obchodoch nakúpite všetky základné potraviny, na ktoré ste z Európy zvyknutí. Voda je tu teoreticky pitná, ale buďte opatrní, doporučuje pre istotu kupovať vodu balenú. Tá je taktiež na každom rohu a je cenovo dostupná. Len na miestach ako je oáza je cena vody trochu vyššia. Čo sa alkoholu týka, tak prosím rešpektujte, že je táto krajina moslimská a pitie alkoho je zakázané. Samozrejme turisti piť alkohol môžu, ale ťažko ho tu zoženú. Naviac by to od domorodcov mohlo byť považované za provokáciu. Tradičným nápojom je mätový čaj. Je veľmi silný a taktiež veľmi sladký. Tým si Maročania vynahradzujú zákaz energeticky vydatného alkoholu.