Maldivy
-
Miestna kuchyňa
V hotelových komplexoch sa podávajú pokrmy medzinárodnej kuchyne. Základom domorodého jedálničku je rybie mäso a ryža. Maledivská jedlá sa podávajú veľmi pálivé a pikantné. Pokiaľ chcete skúsiť typickú miestnu kuchyňu, doporučujeme miestnu rybiu polievku či karí z rybieho mäsa.
Hlavnými potravinami ostrovov sú, ako sme už zmienili, ryby, najmä morské ryby, ale i ostatní morskí živočíchovia. V širokej ponuke jedál nájdete taktiež kalamáry, krevety, chobotnice apod. Ďalšími surovinami, z ktorých sa pripravujú miestne pokrmy sú plody kokosových paliem, mango a ananás.
Tradičná maldivská kuchyňa je indického typu - ostrá s prímesou kari, a ďalším korením. V hoteloch je pestrá ponuka jedál, tu je kuchyňa psispôsobená európskym turistom - nájdete tu niečo zo stredomorskej kuchyne, talianskej, francúzskej, čínskej, arabskej kuchyne apod. Vo väčšine stredisiek sa raňajky, obed i večera podáva formou bufetou. V najluxusnejších hoteloch však dostanete obedy a večere a lá carte menu, kde si môžete vybrať z veľkého počtu chutných jedál. Z jedálničku si vybere ozaj každý. Hotely zohľadňujú i detských turistov, a tak sa na jedálničku vyskytujú i jedlá bez kari a neostré.
Každé väčšie jedlo s ryžou a s miestnym chlebom nazývaným roshi sa nazýva "dlhé jedlo" a zahrňuje väčšinou rôzne pripravované ryby, zemiaky, chlieb apod. "Krátke jedlá" alebo hedhikaa zahrňujú pochutiny zo sladkostí a vecí, ktoré sú potom vystavované na pultoch miestnych čajových obchodov. Sem patrí napríklad vyprážané rybie gule obaľované v múke a listovom ceste, sladký vaječný krém, kokosové mlieko s ružovým pudinkom alebo ostro korenené rybie koláčiky. Po citrónové pasty, všetko je vyprážané na oleji.