Madeira
-
Miestna kuchyňa
Poznávanie kultúry v krajine kde trávite dovolenku je spojené taktiež so zoznámením sa miestnej kuchyne, pokrmami a stravovacími zvykmi. Na môcť vybrať jednu z príjemných reštaurácií, ktoré ponúkajú miestne špeciality, dezerty a vína širokého výberu. Nemusíte sa obávať domluvy s obsluhou a objednaním jedla. Jedálny lístok je uvedený väčšinou v niekoľkých jazykoch, nechýba ani lákavé fotografie jednotlivých jedál. Ceny jedál sú v celku príjemné a obzvlášť výhodné sú obedňajšie menu. Za cenu od 13 do 25 EURO obstaráte výdatný obed, zahrňujúci polievku, hlavné jedlo a dezert. Nedeliteľnou súčasťou dezertov sú rôzne druhy exotického ovocia, ktoré sa často upravujú flambovaním, alebo súčasťou zákuskou so zmrzlinou a karamelom.
Hlavnú nevylučiteľnou zložkou madeirskej kuchyne, ktorá sa podobá tej portugalskej, sú ryby a plody mora. Tradične sa v jedálničku objavuje tzv. espada, podlhovasté úhorovité tmavé ryby, s jemným bielym mäsom. Uvidíte ich taktiež na trhoviskách, kam ich dovážajú rybári čerstvo ulovené. Môžu dosahovať až dvojmetrovej dĺžky a tradične sa podávajú zapečené s banánmi.
Obĺúbené je mäso z madeirského tučniaka, ktoré býva súčasťou zeleninových šalátov, alebo sa pripravuje ako veľmi chutný steak, podávaný s niekoľkými druhmi omáčok, často s omáčkou z miestneho vína. Bežne si môžete objednať i pokrmy z žraločieho mäsa, alebo špecialitu - údeného mečúna. Pokrmy z ďalších druhov rýb, chobotníc, kreviet, alebo kuželnatiek, je možné len doporučiť.
Hovädzie mäso je taktiež nedeliteľnou súčasťou miestneho jedálničku. Pripravuje sa ako tzv. espetada, čo je špíz s hovädzím mäsom, prekladaný bobkovým listom, alebo grolovaný spoločne s celým ananásom, ktorý sa následne podáva ako zákusok. Pod mäsom sa podľa starej receptúry pokuruje vavrínovým drevom, čo mäsu dodáva výničnú chuť. Ďalšou hovädzou špecialitou je volský jazyk v omáčke z madeirského vína.
Prílohou k pokrmom je bežne ryža, zemiaky, kukuričné vyprážané kostičky, alebo chleba bolo de caco - placky pripravené zo zmesi žitnej a kukuričnej múky, a sladkých zemiakov. Nechýba ani čerstvá zelenina, ktorá je taktiež hlavnou súčasťou výdatných polievok, ako je cesnaková, kapustová, alebo paradajková.
Ako aperitív sa pokáva miestne víno Madeira, alkoholizované dezertné víno, ktoré sa pripravuje špeciálnym procesom zahrievaním, kvasením a dolihovaním. Tradície výroby tohoto vína siaha až do 17.storočia. Aby vydržalo dlhú cestu do Európy a vysoké teploty, pridávalo sa do nej brandy. Postupne sa postup výroby zdokonalil a funguje dodnes. Podľa podielov cukru sa rozlišuje niekoľko druhov vína Madeira, a to Boal, Bual, Malmsey, Sercial a Verdelho. Na výber je i z mnohých ďalších kvalitných červených a bielych vín.