Kanárske ostrovy
-
Miestna kuchyňa
Pôvodné kanárske kmene žili dlho v izolácii od európskej kultúry. Tradičná kuchyňa si musela vystačiť s plodinami pestovanými v miestnych pomeroch. Gaučové pripravovali rôzne druhy kaší a pridávali do nich bylinky. V 15. storočí sem Španieli doviezli kukuricu a obilniny a miestni ich začali hojne využívať. Dnes sa pri varení uprednostňuje olivový olej, cesnak a korenie.
Stravovanie v hoteloch sa nesie v duchu medzinárodnej kuchyne a tradičné jedlá sú považované za raritu. Globalizácia se priniesla i fastfoody a pizzerie.
Tapas sú v reštauráciách ponúkané ako predkrmy alebo ľahká desiata. Ide o plátky šunky, údené kúsky rýb alebo syry.
Pôvodnú prípravu kmeňu Gaučov si uchovalo Gofio, nahrubo mletá múčna zmes podávaná slaná i sladká ako príloha.
Poloha ostrovov uprostred oceánu umožňuje servírovať polievky z niekoľkých druhov rýb zahusťované zeleninou. Ryby samotné sa konzumujú skôr grilované alebo vyprážané. Ako špecialita je prestavovaná vieja, chutí podobne ako kapor, a sancocho, sušená ryba varená so zemiakmi a cesnakom. Klasikou je šalát s tuniakom.
Cez sviatky sa preferuje bravčová pečeň, marinovaný králik. Puchero je zmes hovädzieho a bravčového mäsa s hráškom, zemiakmi cibuľov, mrkvou, fazuľami a korením, ktorá sa je priamo z hrnca.
Miesto záliviek sa pripravujú omáčky ochutené miestnym korením.
Malé zemiaky varené so slupkou v silne osolenej vode sa volajú papas arrugadas.
Dôležitými produktami poľnohospodárskeho priemyslu sú ovčí,kozí a kraví syr. Ich chuť ovplyvňuje typ mlieka a miesto vzniku. Horské syry chutia inak než syry vyrábané v nížinách. Najznámejšou je El queso del flor, "kvetinový syr", do ktorého sa pridáva výťažok z artyčočiek.
Súčasťou každého hlavného jedla je neodmysliteľne dezert. Šľahaný mandľový krém so žĺtkami a medom bienmesabe, kramelový krém flan, kaša z kukuričnej múky a mlieka franbollo, zmrzlina alebo flambované banány nájdete v každom jedálnom lístku.
Ako nápoj je vhodná minerálka vysokej kvality, pivo alebo víno. Sangria, medovina alebo ron con miel a banánový likér cobana tvoria lokálne špeciality.