Južná Kórea
-
Miestna kuchyňa
Korejská kuchyňa je založená na ryži, zelenine a mäse. Využíva sa sezamový olej, sójová omáčka, soľ, cesnak, zázvor, ili pasta a kapusta. Kórejské národné jedlo sa volá kimči. Ide o pikantný chrumkavý šalát pripravený z nakladanej zeleniny. Podáva sa ako príloha v každú dennú dobu a v reštauráciách ho zvyčajne dostanete k jedlu zadarmo. Polievka je chápaná ako súčásť hlavného jedla. Polievky guk sa pripravujú z mäsa, mäkkýšov a zeleniny. V obľube sú rezance a rezancové pokrmy. Ochutnajte špeciality, ako sú bibimbap (zmes zeleniny, mäsa, vajec a ryže), bulgogi (plátky hovädzieho mäsa marinovaného v sójovej omáčke), jeon (pikantné palacinky s morskými plodmi a jarnou cibuľkou) a jjigae (dusené mäso v omáčke).
Obľúbený alkoholický nápoj sodžu sa páli z ryže, sladkých zemiakov alebo jačmeňa a má asi 22 % alkoholu. Kórejské pivo je oproti tomu nášmu sladké a vyrába sa z ryže. Na trhu dominujú pivovary Hite Brewery a Oriental Brewery.
Zaujímavou zmesou chutí sú ryžové, ovocné a bylinné vína. Bežne sa popíjajú čaje a Korejci si zakladajú na čajových rituáloch. K nealkoholickým nápojom patrí punč, sladké ryžové šťavy, džúsy a bylinné limonády. Voda z kohútika je pitná.
Menu v reštauráciach sa pohybuje od 10 000 do 20 000 KRW. Dobre sa najete ako v luxusných podnikoch, tak aj v menších jedálňach a v stánkoch s pouličným občerstvením. Medzinárodné reťazce sú zastúpené firmami McDonald´s a Burger King.