Jemen
-
Miestna kuchyňa
Jemenská kuchyňa sa vyvíjala po dlhé stáročia. Každá obchodná karavána priniesla do Jemenu svoje špeciality a miestni obyvatelia niektoré z nich prebrali. Iné recepty sa dedia po stáročia a vychádzajú čisto z jemenských regiónov.
Základom kuchyne sú čerstvé suroviny a koreniny. Stretnete sa s cícerom, kuskusom, petržlenom, mätou, koriandrom, jahňacím mäsom, chlebom, kukuričnými plackami a pikantnými omáčkami.
Jahňacie mäso sa pripravuje na mnoho spôsobov. Varí sa aj s kosťou kvôli jedinečnej chuti. Nesmie chýbať zmes arabských byliniek. K mäsu sa zajedá chlieb chubs, ktorý sa natrhá na malé kúsky a omáčka sa s ním naberá. Ako príloha sa podáva biela ryža varená s kardamónom, celou škoricou a klinčekmi. Kvôli farbe ryža sa občas pridáva paprika a šafran. V okolí mesta Saná ochutnáte mäsovú zmes fachsa alebo zeleninovú zmes s vajcami saltá. Sladkú bodku obedového menu vytvorí medový zákusok Fethi.
Každé jedlo sprevádza káva. Káva moka má svoj pôvod v Jemene a odtiaľ sa rýchlo rozšírila do celého sveta. Zo šupiek kávových zŕn sa vyrába pikantná káva qishr. Alkohol je v krajine zakázaný. Náhradou môže byť jahodovej nealkoholické pivo.
V každom meste narazíte na stánky s občerstvením, ľudové jedálne a bufety. Tu zoženiete kuracie, baranie, rybie mäso, ryžu a chlieb. Cena hlavného chodu vychádza od 2 €-5€. Na trhoch sa podávajú vyprážané jedlá a sladké zákusky. V niekoľkých málo luxusných reštauráciách zaplatíte za jedlo podobný obnos ako u nás a pri troche šťastia sa stretnete s jemenskou smotánkou.