Japonsko
-
Miestna kuchyňa
Medzi najznámejšie typicky japonské pokrmy patrí suši (ryža ochutená octom so surovou rybou či zeleninou, často zrolovaná do plátku morských rias), sašimi (surová ryba nakrájaná na tenké plátky so sójovou omáčkou) či Tempura (ryba či zelenina v ceste s omáčkou). Nemenej preslávená je ryba fugu, z ktorej musí byť veľmi opatrne odstránená koža a niektoré vnútorné orgány, ktoré sú smrteľne jedovaté. Japonská kuchyňa je veľmi diétna a zdravá, aj keď trochu jednostranná. V krajine však existuje viacero reštaurácií, ktoré ponúkajú rozsiahly výber jedál z ázijskej kuchyne. Vo veľkých mestách a turistických oblastiach sú tiež typické rýchloobslužné reštaurácie. Všetky jedlá konzumujú Japonci pomocou paličiek, v drahších reštauráciách je možné požiadať o vidličku a nôž. Typickým tradičným japonským alkoholickým nápojom je saké - ryžové víno. V súčasnosti je v Japonsku asi 3000 výrobcov tohto nápoja. Doba obeda je medzi 12:00 až 13:00 hodinou a večere medzi 19:00 až 20:00 hodinou.