Jamajka
-
Miestna kuchyňa
Na Jamajke Vám bude určite chutiť. Krajina je špecifická tým, že je tu veĺké množstvo reštaurácií - bohužiaĺ i tých nie príliš kvalitných, v ktorých Vám môžu hroziť i isté zažívacie problémy. Preto si radšej vyberajte ozaj tie vyhlásené reštaurácie a krčmičky. Niekoľko tipov - vyskúšajte plážové reštaurácie pod šírym nebom, alebo reštaurácie v luxusných päťhviezdičkových hoteloch.
Jamajská kuchyňa vychádza z karibských tradíc. je korenená a využívá miestnych surovín. Hlavným chodom je často ryža, hrach, kura a plnené pirohy, ktoré doplňujú korenené omáčky a pomerne značné množstvo ovocia. Medzi tradičné pochúťky patrí Jamajské kura na kokosovom oleji s mrkvou, cibuľou, pórkom, sladkými zemiakmi, paradajkami a korením. Obľúbeným nápojom je jamajský rum, džúsy, miestne pivo Red Stripe Tia Maria, čo je káva s čokoládovým likérom.
Špecifikom jamajskej kuchyne je príprava pokrmov z údeného kuracieho a bravčového mäsa s využitím špeciálneho korenia "jerk". Pýtate sa, o čo v tomto prípade ide? Jedná sa o tradičný spôsob miestnej prípravy pokrmov, ktorý má svoj pôvod v dobách, kedy miestne černošské obyvateľstvo hľadalo spôsob, ako konzerovať mäso, aby bolo v horúcej klíme uchránené pred zkázou.
K obľúbeným nápojom patrí jamajský rum najmä zmiešaný s kolou a výborná jamajská káva Blue Mountains, ktorá patrí k najkvalitnejším odrodám na svete. V takmer každej reštaurácii dostanete i pivo, ktoré je pomerne chutné.
Niekoľko typických pokrmov a surovín
Medzi veľmi chutné ovocie patrí Ackee, ktoré rastie na strome, je tmavo červenej farby a v nezralom stave je prudko jedovaté. Dužina sa obvykle podáva ako pochúťka k raňajkám. Breadfruit je špeciálne ovocie, ktoré sem bolo dovezené z Tahiti - lesklé zelené plody sa v uvarenom stave pridávajú k cestoviná, ryži alebo zelenine, ďalej sa grilujú, pečú alebo vyprážajú. Zabudnúť nesmieme ani na Star Fruit, ktorého žlté plody majú špecifický hviezdicovitý tvar. Toto ovocie je veľmi sladké a spravidla sa používa do dezertov alebo sladkých nápojov a vďaka svojmu tvaru taktiež ako ozdoba jedál.
Jamajka má svoje špecifické korenie. Vyskúšajte Annatto, jamajské žlté korenie s pyžmovou chuťou, ktoré sa získava zo semien kvitnúcich stromov. Ďalej Bay Rum - názov je odvodený od stromu, plodiaceho malé tmavé bobule nazývané Malegeuetta Pepper. Získava sa z nich korenie, ktoré sa používa takmer do všetkých miestnych jedál, predovšetkým do polievok a omáčiek.
V niektorej reštaurácii iste narazíte na Callaloo, čo je typická jamajská zelenina pripomínajúca špenát. Býva taktiež nazývaná Čínsky špenát. Zemiaky Vám bude na Jamajke pripomínať hľuza nazývaná Dasheen. servíruje sa varená ako príloha, alebo na kostky nakrájaná v polievkach.
Medzi Jamajčanov je obľúbené kozie mäso. Jamajčania zpravidla konzumujú kozy v špeciálnej úprave s curry. Miestnej kuchyne využíva všetky časti vrátane hlavy, z ktorej sa pripravujú vývary. Vyskúšajte rybu nazývanú Jack - je to špeciálna morská ryba sfarbená dozelena. váži 60 kg a upravuje sa na mnoho spôsobov.
Na Jamajke si budete môcť užívať i čerstvých lunetek, manga, ochutnáte papayu alebo humra. Jamajská kuchyňa je skrátka veľmi chutná a iste si tu každý nájde to svoje.