Gruzínsko
-
Miestna kuchyňa
Gruzínske jedlo a stravovanie vyplývajú z tradičného spôsobu života tunajších ľudí a pôvodného poľnohospodárstva. Jedlo je spravidla čerstvé, obsahuje zeleninu, mlieko a je korenisté. Najznámejšími tradičnými gruzínskymi pokrmy sú khachapuri a khinkali. Khachapuri je pečený plnený chlieb. Náplňou je zmes syra (najčastejšie tzv. Suluguni), vajec a ďalších ingrediencií. Khinkali je varený cestovinový knedlík, plnený najrôznejšími surovinami, ako sú huby alebo syr, avšak najčastejšie koreneným mletým mäsom (hovädzím, bravčovým, alebo ovčím) s cibuľou, cesnakom a pažítkou. Mäso sa do knedlí dáva surové. Klasický sladký dezert či zákusok je churchkhela. Jedná sa o rad lieskových alebo vlašských orechov navlečené na povrázok. Orechy sú potom namočené do karamelizovanej vínnej šťavy a výsledný produkt v tvare klobásy sa nechá zaschnúť na tienistom mieste. Medzi nealkoholickými nápojmi dominujú minerálne vody, najvyhlásenejšia je Borjomi s vysokým obsahom soli, alebo Nabeghlavi. Z alkoholických nápojov uprednostňujú Gruzínci víno (ghvino), na ktoré sú veľmi hrdí. Jedná sa spravidla o sladšie odrody z vinárskeho regiónu khaki. Pálenka z vína sa nazýva chacha a často sa vyrába aj podomácky. Môže byť číra, ale častejšie je zakalená.