Fínsko
-
Miestna kuchyňa
Podobne ako inde v Európe, i mnohé fínske pokrmy nezaprú podobnosť s pokrmami varenými v susedných krajinách – predovšetkým v Švédsku a v Rusku. Aj napriek tomu si fínska kuchyňa zachováva mnoho špecifík, a bola by veľká škoda aspoň niektoré z tradičných fínskych jedál pri návšteve tejto krásnej krajiny neochutnať. Pre fínsku kuchyňu je špecifické používanie zeleniny – predovšetkým zemiakov, mäsa, rýb, húb a mliečnych výrobkov. Máloktoré jedlo si Fíni dokážu predstaviť bez pohára mlieka, ktorým zapíjajú jednotlivé sústa. Z mäsa sa je vo Fínsku najčastejšie bravčové, stretnúť sa ale môžete i s losím alebo sobím. Vďaka obrovskému množstvu sladkých i slaných vodných plôch sa v miestnej kuchyni často stretávame s rybami, hlavne s lososmi, sihmi, sledmi a sivoňmi. Neoddeliteľnú súčasť fínskej kuchyne tvorí taktiež tmavý žitný chlieb, ktorý si – namazaný maslom a obložený obľúbenou zeleninou a mäsom – dáva mnoho Fínov pokojne aj na obed. Fínske lesy sú plné obrovským množstvom bobuľovitých plodov – napríklad čučoriedok, brusníc, malín, ostružín či lesných jahôd, ktoré sa následne spracovávajú do sladkých i slaných pokrmov alebo sa z nich vyrábajú vynikajúce marmelády.
Medzi typické fínske jedlá patrí:
Lihapullat – jedná sa o guličky z mletého (prevažne hovädzieho či bravčového) mäsa. Podávajú sa najčastejšie so zemiakmi či zemiakovou kašou, zaliate omáčkou.
Karjalanpiirakka – jedlo podobné ruským pirohom, s tým rozdielom, že táto kapsa je otvorená. Plní sa najčastejšie zmesou z pučených zemiakov s ryžou či mrkvou. Navrch potom patrí vajce natvrdo s rozpusteným maslom.
Hernekeitto – sýta hrachová polievka s bravčovým mäsom a horčicou, ktorá sa varí vždy jedine vo štvrtok. Tento zvyk pochádza ešte z dôb, kedy sa ľudia pripravovali na piatkový pôst. Po polievke sú na rade lievance s jahodami.
Kalakukko – pod názvom tohto tradičného fínskeho pokrmu sa skrýva zmes rybieho a bravčového mäsa so slaninou, ktorá je zapečená v chlebe.
Poronkäristys – sobie mäso podávané so zemiakovou kašou a brusnicami. Podľa najnovších štúdií je sobie mäso veľmi zdravé a výživné, a preto sa teší obľube nie len v Laponsku, ale i v celom Fínsku.
Leipäjuusto – jedná sa o čerstvý syr vyrábaný v Laponsku. Najčastejšie sa vyrába z kravského mlieka, použité však môže byť i kozie alebo sobie. Syr sa pečie, griluje či smaží a následne sa podáva s morušovou marmeládou alebo do šalátov.
Dezerty a sladkosti:
Munkki – šišky plnené morušovou marmeládou
Mustikkapiirakka – čučoriedkový koláč
Vispipuuro – pšeničná kaša s typicky ružovou farbou, ktorú robia čučoriedky, brusnice, či iné lesné ovocie, ktoré je do kaše zamiešané.
Nápoje:
Káva – škandinávske krajiny dlhodobo patria medzi štáty s najvyššou spotrebou kávy na osobu a práve Fínsko zastáva tie vôbec najvyššie priečky rebríčka. Fíni pijú kávu niekoľkokrát denne.
Pivo – vo Fínsku sa najčastejšie vyrábajú svetlé ležiaky – napríklad značky Karhu, Karjala alebo Lapin Kulta.
Sahti – typické fínske pivo, ktorého chuť doplňujú bobule borievky.
Lakka – likér vyrábaný z ostružiny morušky.
Vodka – fínska vodka právom patrí medzi najkvalitnejšie na svete. Vyrába sa z pramenitej ľadovcovej vody a vybraného jačmeňa.
Koskenkorva – známy alkoholický nápoj vyrábaný z jačmeňa. Vyrábaný v mnohých variantoch.
Lonkero – veľmi populárny alkoholický nápoj, ktorý je zmesou ginu s limonádou.