Dominikánska republika
-
Miestna kuchyňa
Kuchyňa Dominikánskej republiky nie je z tých, o ktoré by svetový gurmáni snívali. Svojou jednoduchosťou odpovedá prostému životnému štýlu dominikánskych ľudí. Jedno z najčastejších jedál je banán platano, ktorý sa pripravuje ako zelenina alebo príloha. Rozhodne to nie je takový banán, na aký sme zvyknutí u nás. Obed trvá asi 2 hodiny, keďže si obyvatelia spojujú so siestou. Väčšinou sa chystá kuracie mäso a veľmi častou prílohou je ryža s fazuľami. Ryby a plody mora teda patria medzi veľmi drahé jedlá. U miestnych obyvateľov je typická comida criolla - kreolská kuchyňa, ktorá spojuje vplyv indiánskej kuchyne dohromady spolu s africkou, španielskou a juhoamerickou. Najtypickejším jedlom je sancocho alebo inak "pokrm z jedného hrnca",ktorý sa skladá z troch druhov mäsa, marinovaného v korenenom náleve a vereného so zeleninou (paradajky¨, cibuľa, cesnak). Podáva sa s ryžou a fazuľami. Ďalšou špecialitou je vyprážané kura - chccarrones de pollo. Pri príprave rýb tu vedie ryba s kokosom - pescado de coco. Na sladkosti si miestni obyvatelia príliš nepotrpia a keď už, tak je to len ovocie so sirupom alebo bizcocho, čo je pudink či koláč z ryže. V medzinárodných hoteloch je samozrejmosťou medinárodná kuchyňa, takže sa nemusíte báť nedobrovoľnej hladovky, pokiaľ by Vám miestna kuchyňa nechutila. Medzi nápoje dávajú miestni prednosť pivu a rumu. Pivo je prekvapivo chutné a z rumu sú veľmi obľúbené miešané nápoje ako je Piňa Colada alebo Cuba Libre. Častým nealkoholickým nápojom je šťava z kokosu.