Cyprus
-
Miestna kuchyňa
Grécka kuchyňa patrí k najlepším a najzdravším na svete. V žiadnej domácnosti nikdy nechýba zelenina, mäso, syr, olivový olej a víno, ktoré nemá vo svete konkurenciu. Najznámejšie je Commandaria. Keď si chcete dať typické cyperské jedlo, bežte do tzv. taverny. Drevené uhlie je základ pre prípravu každého pokrmu.
Halloumi - toto je skutočná cyperská špecialita, zapečený grilovaný syr s čerstvou zeleninou a chlebom
Moussaka - vrstvy mletého mäsa, baklažánu, cukety a zemiakov zaliate bešamelovou omáčkou, skutočná delikatesa
Pastisjo- nákyp z mletého mäsa, makarónov a bešamelu
Souvlaki - špíz z niekoľkých druhov mäsa
Všetci poznáme Gyros a kebab, ale uvidíte, že tu chutia omnoho lepšie než u nás.
Pita - slaný koláč z lístkového cesta plnený špenátom, šunkou alebo syrom si nesmiete nechať ujsť.
Na morských špecialitách si najviac pochutnáte v miestnych rybárňach.
Liehoviny
Na Cypre, rovnako ako v celom Stredomorí, je najlepšie Ouzo a na dedine cyperské brandy. Kávu i čaj miestni konzumujú vo veľkom. Čo sa týka piva, je bezkonkurenčne najlepšie Keo a Carlsberg. Voda je všade pitná, balenú vodu kúpite na každom rohu.