Cyprus Cyprus

  • Miestna kuchyňa

    Grécka kuchyňa patrí k najlepším a najzdravším na svete. V žiadnej domácnosti nikdy nechýba zelenina, mäso, syr, olivový olej a víno, ktoré nemá vo svete konkurenciu. Najznámejšie je Commandaria. Keď si chcete dať typické cyperské jedlo, bežte do tzv. taverny. Drevené uhlie je základ pre prípravu každého pokrmu. 
    Halloumi - toto je skutočná cyperská špecialita, zapečený grilovaný syr s čerstvou zeleninou a chlebom
    Moussaka - vrstvy mletého mäsa, baklažánu, cukety a zemiakov zaliate bešamelovou omáčkou, skutočná delikatesa 
    Pastisjo- nákyp z mletého mäsa, makarónov a bešamelu 
    Souvlaki - špíz z niekoľkých druhov mäsa 
    Všetci poznáme Gyros a kebab, ale uvidíte, že tu chutia omnoho lepšie než u nás. 
    Pita - slaný koláč z lístkového cesta plnený špenátom, šunkou alebo syrom si nesmiete nechať ujsť.
    Na morských špecialitách si najviac pochutnáte v miestnych rybárňach. 

    Liehoviny 
    Na Cypre, rovnako ako v celom Stredomorí, je najlepšie Ouzo a na dedine cyperské brandy. Kávu i čaj miestni konzumujú vo veľkom. Čo sa týka piva, je bezkonkurenčne najlepšie Keo a Carlsberg. Voda je všade pitná, balenú vodu kúpite na každom rohu.