Čierna Hora Čierna Hora

  • Miestna kuchyňa

    Dobré jedlo je základom každého národa, ale juhoeurópske národy si vedia jedlo viac užiť, možná vďaka svojej veselej povahe, možno vďaka temperamentu. Taktiež Čierna Hora má svoje tradičné pokrmy. Rovnako ako inde na Balkáne, i tu hrajú primárne postavenie ryby a dary mora - kapre, pstruhy a taktiež aj ostatné druhy mäsa, ktoré sa najčastejšie upravujú na grile.

    Tradičné pokrmy

    Základom každého čiernohorského jedla je samozrejme olivový olej. Južanské národy sa stravujú veľmi zdravo, preto ani tu nesmie chýbať veľké množstvo zeleniny, a to pór, cibuľa, kôpor, petržlen, olivy a čakanka.

    Pršut

    Pršut je typická sušená šunka, podáva sa nakrájaná na čo najmenšie plátky. Suší sa vo výške 900 metrov nad morom v pohorí Lovčen. Dva týždne sa močí v roztoku zo soli a potom sa päť až osem mesiacov suší zavesená v suchej miestnosti. Prvé tri mesiace sa v miestnosti kúri bukovým drevom, nie kvôli údeniu, ale preto, aby na šunku nelietali muchy. Pršut môže byť bravčový, ale i hovädzí (ten je tmavo červený). Veľa ľudí v dedine Njeguši v Lovčenu si privyrába sušením, ale predávajú väčšinou len celé nenaporcované kýty. V reštaurácii pri sušiarni (ktorú si môžete aj pozrieť) sa dá pršút kúpiť. Predávajú tu i syry z kravského mlieka s typicky balkánskou tvarohovitou konzistenciou.

    Pljeskavica
    Pljeskavica je lahodná vyprážaná placka z mletého mäsa. Podáva sa sypaná mäkkým ovčím syrom. Na mäsové špeciality je doporučovaná reštaurácia u Čierneho jazera na začiatku NP Durmitor, kde môžete vidieť, ako sa váš pokrm pripravuje na otvorenom ohni.

    Čevapi
    Čevapi je obdobou našeho čevapčiči, ale v omnoho lahodnejšej forme. Tunajšie Čevapčiči sa robí z kvalitného mäsa a bez strúhanky. V reštauráciách k nim niekedy dávajú horčicu alebo hranolky, ale ako príloha bohato stačí i suchý chleba.

    Džigerica

    Džigerica je výnimočná a šťavnatá grilovaná pečienka. Podávajú sa s chlebom alebo ľubovolnou prílohou.

    Balkánsky šalát

    Šalát obľúbený i v iných kútoch Európy sa vyrába z nakrájaných paradajok a uhoriek. Podáva sa na vrchu posypaným strúhaným balkánskym syrom, ktorý je o poznani jemnejší než poznáme z slovenských obchodov.

    Čorba

    Čorba je výnimočná hustá polievka na zeleninovom základe s kúskami mäsa a zeleniny.

    Tradičné nápoje

    Rakije

    Rakije je povestná a veľmi silná pálenka v podstate z čohokoľvek. Väčšinou je vyrábaná z obilia, hrozien alebo ďalšieho ovocia. Obyvatelia Čiernej Hory si ju často pália doma. Rakije vraj vylieči nachladenie, bolesť kĺbou alebo spáleniny a ekzémy.

    Ovčie mlieko

    Ovčie mlieko má konzistenciu bieleho jogurtu a je to dobrý prostriedok na osvieženie. Má nakyslú, trochu slanu chuť a krásne vonia.

    Pár dobrých rád na záver

    Pokiaľ sa rozhodnete pre večeru v jednej z miestnych reštaurácií, určite dajte prednosť typickej čiernohorskej krčmičke pred veľkými preplnenými pizzeriami. Určite tu ochutnajte špeciality ako durmitorské jahňacie, pečenú oliheň, lososa s kapustou alebo úchvatné Crnogorski palačinky.