Česká republika
-
Miestna kuchyňa
Česká kuchyňa je ovplyvnená najviac kuchyňou nemeckou a rakúskou, ďalej kuchyňou maďarskou. O Českej kuchyni sa vie, že nie je najzdravšia, ale v posledných rokoch je patrný veľký pokrok smerom k zdravej strave. Používa sa veľa obilia, strukovín, zemiakov a rozhodne taktiež mäsa.
Hlavným jedlom dňa je obed. Základom sú polievky, najčastejšie je kurací vývar, zemiaková polievka alebo zahustené polievky. Hlavné jedlo sa skladá z mäsa a prílohy ako zemiaky, knedlík alebo ryža, tu a tam ešte zelenina. Najtypickejšie jedlá sú bravčové mäso s kapustou a knedlík, sviečková na smotane, rezeň so zemiakovým šalátom, guľáš alebo zemiaková placka. O Čechoch sa dá povedať, že sme mäsový národ. Najčastejšie je to hydina, bravčové a hovädzie mäso. Z rýb je najobľúbenejší kapor. Zo sladkých jedál sú typickou českou pochutinou české buchty. Ak o hlavný chod sú obľúbené ovocné knedlíky, dukátové buchtičky s vanilkovým krémom, zemiakové šišky a taktiež palacinky.
Čo sa nápojov týka, rozhodne tu kraľuje pivo. Češi sú na svoj zlatavý mok pyšní, spotreba piva na osobu je tu najvyššia na svete. Najvyznámnejšími pivami po celom svete je Budweiser Budvar a Pilsner Urquell. Na Morave sa darí kvalitným vínam, prevažne bielym. Z tvrdého alkoholu je najznámejší bylinný likér Becherovka, ktorý sa vyrába v Karlových Varoch. V poslednej dobe sa v Česku objavuje stále viac medzinárodných reštaurácií, je tu patrný vplyv talianskej kuchyne a bohužiaľ veľký vplyv amerických fast-foodov.