Čad
-
Miestna kuchyňa
V Čade ochutnáte špeciality africkej a francúzskej kuchyne. Sieť reštaurácii v hlavnom meste podáva kvalitné pokrmy pripravené podľa hygienických noriem. Reštaurácie mimo N´Djamena často neponúkajú tak široké menu, pretože trpia nedostatkom niektorých surovín. V stánkovom predaji dbajte na overenie spôsobu prípravy jedla, aby ste sa vyhli možným zažívacím ťažkostiam. Asi 3% pôdy Čadu sa využívajú na poľnohospodárstvo, ktoré je zároveň druhým najsilnejším ekonomickým odvetvím hneď po ťažbe ropy. Pestuje sa bavlna, dobytok na mäso a podzemnice olejná. Od toho sa odvíja i národní jedlo, ktorým je ryža s arašidovou omáčkou. Zapíja sa miestnym pivom alebo likérom karkanji z kvetov ibišteka. Kuchyňa je ďalej založená na čerstvom a sušenom mäse, rybách, pšenovej kaši, ovocí a zelenine. Pripravujú sa palacinky z pšenovej múky alebo z ryže. Francúzska kuchyňa ovplyvnila Čad variáciami šalátov.