Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zakázané predmety v príručnej batožine: Kompletný sprievodca

Cestovanie lietadlom otvára nekonečné možnosti objavovať svet, no zároveň prináša aj výzvy, najmä pokiaľ ide o balenie príručnej batožiny. Zdanlivo nevinné predmety, ktoré si bežne nosíme so sebou, môžu na letisku naraziť na nečakané obmedzenia. V tomto článku vás prevedieme zákutiami leteckých predpisov, aby ste sa vyhli nepríjemným situáciám a bezpečnostnej kontrole prešli hladko a bez zbytočných stresov. Pozrieme sa na to, čo všetko si NEmôžete pribaliť do príručnej batožiny mali by radšej zostať doma alebo odovzdané v podpalubí.  

Aká veľká je príručná batožina?  

Veľkosť a hmotnosť príručnej batožiny sa môžu líšiť podľa jednotlivých leteckých spoločností, no zvyčajne sa pohybujú v rozmedzí 55 x 40 x 20 cm a do 8 kg. Príručná batožina musí byť dostatočne malá, aby sa zmestila do úložného priestoru nad hlavami cestujúcich alebo pod sedadlo pred vami. Prekročenie povolených rozmerov či hmotnosti môže viesť k dodatočným poplatkom alebo dokonca k nutnosti odovzdať batožinu do podpalubia. 

Tekutiny, jedlo nápoje 

Jedným z najčastejšie kontrolovaných predmetov príručnej batožiny sú tekutiny. Na palubu lietadla môžeš prepravovať tekutiny v nádobách s objemom maximálne 100 ml, pričom všetky nádoby musia byť uložené v jednom priehľadnom plastovom vrecúšku s objemom do 1 litra. 

Medzi tekutiny sa okrem vody a nápojov počítajú aj potraviny a látky pastovej konzistencie, ako sú bryndza, treska, med, džem, paštéty, nutella, arašidové maslo, cottage cheese, horčica, kečup, majonéza, maslo, tvaroh a nátierky. ... Výnimku tvorí mlieko a tekutá strava pre bábätká avšak iba v množstve nevyhnutné na dobu letu. Pracovníci letiska vás môžu požiadať o preukázanie nezávadnosti napríklad ochutnaním.  

Kozmetika 

Pravidlo do 100 ml platí aj na tekutú kozmetiku ako sú šampóny, zubné pasky, make up či iné potreby. Pri kozmetike je potrebné dávať pozor na horľavé prípravky, ako sú odlakovače na nechty a laky na vlasy. Tieto produkty sú v príručnej batožine prísne zakázané.  

TIP: Pokiaľ nakupujete kozmetiku na letisku po bezpečnostnej kontrole, môžete si ju vziať na palubu, ale iba ak je riadne zapečatená v špeciálnom vrecku s dokladom o kúpe. 

Balenie ako profík: 10 rád pre každého cestovateľa

Prečítajte si aj:

Balenie ako profík: 10 rád pre každého cestovateľa

 

Ostré predmety, zbrane, výbušniny, omračujúce zariadenia 

Zakázané sú ostré predmety ako nože, nožnice s dĺžkou čepele nad 6 cm, britvy, holiace strojčeky, injekčné striekačky, vidličky s ostrým hrotom, dáždniky, nástroje bojového umenia, meče a iné podobné predmety. 

Rovnako je zakázané nosiť akékoľvek druhy zbraní ( pištole, revolvery, pušky, brokovnice)  výbušniny a omračujúce zariadenia ako aj ich atrapy. Patria sem i hračkárske zbrane pre deti.  

Elektrotechnika 

Pri preprave elektroniky, ako sú notebooky, tablety a iné prenosné zariadenia, je dôležité, aby boli ľahko prístupné počas bezpečnostnej kontroly. Letecké spoločnosti zvyčajne povoľujú prepravu týchto zariadení v príručnej batožine, ale môžu mať pravidlá týkajúce sa maximálnej povolenej kapacity batérií. Ak prepravujete externé batérie alebo powerbanky, tie naopak MUSIA byť uložené v príručnej batožine. 

Lieky 

Lieky sú v príručnej batožine povolené, avšak ak máte tekuté lieky, ktoré presahujú limit 100 ml, je potrebné mať pri sebe lekárske potvrdenie. Liek na predpis by mal byť vždy v originálnom balení s viditeľným označením, aby sa predišlo problémom pri bezpečnostnej kontrole. 

Zvieratá  

Preprava zvierat v príručnej batožine je možná len za určitých podmienok. Väčšina leteckých spoločností umožňuje prepravu malých domácich miláčikov v kabíne, ale musia byť umiestnené v špeciálnom prepravnom boxe, ktorý spĺňa stanovené rozmery. Zvieratá musia mať tiež všetky potrebné doklady a očkovania. 

Športové pomôcky  

Veľké športové pomôcky ako bicykle, surfy, rybárske prúty, hokejky alebo napríklad golfové palice nie sú povolené v príručnej batožine. Tieto predmety je potrebné odovzdať pri check-in pulte s nápisom Nadrozmerná batožina. Bicykle musia byť zabalené v ochrannom obale. Preprava elektrických bicyklov nie je možná.  Preprava elektrických bicyklov nie je možná. Preprava týchto predmetov podlieha špeciálnym pravidlám, vrátane maximálnej povolenej hmotnosti a rozmerov. 

Hudobné nástroje 

Hudobné nástroje, ktoré presahujú rozmery príručnej batožiny, možno prepravovať na palube lietadla len v prípade, že pre ne rezervujete samostatné sedadlo. Toto pravidlo sa vzťahuje na nástroje ako gitara, husle či viola. V prípade väčších nástrojov, ako sú bicie alebo basa, je nutné ich prepraviť v podpalubí. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.