Vychutnajte si tradičnú španielsku polievku gazpacho
Španielsko dalo svetu nielen statočných moreplavcov, nádherné pamiatky, dokonalé pláže, ohnivý tanec flamenco, ale tiež tak trochu inú polievku. Gazpacho vás prekvapí svojou plnou zeleninovou chuťou, ale aj spôsobom podávania. Gazpacho vám totiž naservírujú ľadovo chladné. Táto vitamíny nadupaná polievka má svoj pôvod vo žeravé Andalúzii, kde v horúcich letných dňoch dokonale osvieži a doplní chýbajúce minerály i vitamíny.
Popularita tejto polievky sa ešte zvýšila s nástupom obľuby raw stravy. Bez obáv ju môžu do svojho jedálnička zaradiť vegetariáni, vegáni aj mamičky bojujúce s prvými príkrmami. Základom úspechu pri príprave gazpacho je nákup surovín prvotriednej kvality. Nedozretá zelenina nemá tú správnu chuť a mohla by pokaziť výsledný dojem z pokrmu.
Vo svojom rodnom Španielsku sa teší gazpacho veľkej obľube a každá rodina si upravuje receptúru podľa vlastných chuťových preferencií. Základný recept by mal obsahovať vyvážený mix zeleniny, čerstvých byliniek a kúsok svetlého chleba na zahustenie.
Na 4 porcie hustej zeleninovej polievky gazpacho budete potrebovať:
- 1,5 kg zrelých paradajok
- 2 zelené papriky
- 1 mäsitá červená paprika
- 2 menšie šalátové uhorky
- 1 menšia červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 dcl panenského olivového oleja
- 2 lyžice kvalitného vínneho octu
- soľ a korenie na dochutenie
- čerstvé zelené bylinky podľa chuti (bazalka, oregano, tymian, petržlenová vňať)
- krajec svetlej bagety k zahusteniu
- hoblinky parmezánu na dozdobenie
A môžeme začať s prípravou:
- Do veľkého, hlbokého hrnca nakrájame umyté paradajky, uhorky a papriky,
- Cesnak nakrájame na tenké plátky a cibuľu na malé kocky. Hrniec by nemal byť zaplnený až po okraj. Budeme používať tyčový mixér
- Zmiešame pripravené ingrediencie a pridáme olivový olej, vínny ocot, soľ, korenie a vybrané čerstvé bylinky. Ja mám gazpacho najradšej s trochou čerstvej bazalky.
- Všetko dôkladne rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Zhodnotíme hustotu pokrmu a podľa potreby pridáme krajec bagety a znovu rozmixujeme.
- Správne gazpacho by malo byť úplne hladké a tak je dôležité mixovať naozaj dôkladne.
- Dokonalej jemnosti docielime použitím pasírovacího sita.
- Nakoniec necháme polievku odpočinúť najmenej 2 hodiny v chladničke.
- Pred servírovaním je dobré pokvapkať gazpacho olivovým olejom a dozdobiť hoblinkami parmezánu.
- Farba polievky najlepšie vynikne pri podávaní v pohároch, odkiaľ ju môžete priamo vypiť.
Gazpacho chutí najlepšie uprostred horúceho letného popoludnia. Osviežujúca zeleninová chuť vám dá zabudnúť na rajskú polievku, obávaného strašiaka mnohých školských dietok.
Teraz už zostáva len zobrať odvahu a zájsť si pre trochu inšpirácie do slnkom zaliatej Andalúzie. Je len na vás či si pre kulinárske potulky zvolíte Granadu s majestátnou pevnosťou Alhambra, kozmopolitnú Sevillu alebo elegantnú Málagu s legendárnou býčou arénou La Malagueta.
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.