Vône diaľok: Recepty na najchutnejšie vegetariánske pochúťky
Kazí vám pohľad na ručičku váhy radosť z nadchádzajúcej dovolenky? Alebo vám chýbajú cudzokrajné pochúťky, ktorými ste sa kŕmili na dovolenke? Pripravte si niektorý z vynikajúcich vegetariánskych pokrmov voňajúcich po diaľkach...
Hummus: Super zdravé raňajky
Aj keď názov tejto strukovinovej pomazánky neznie pre našincov veľmi vábne, skrýva sa pod ním lahodná zmes pripravená z nasledujúcich dobrôt:
- 200 g uvareného cíceru
- 200 g vývaru z cíceru
- 20 g tahini pasty (alebo rozomletých sezamových semienok)
- 20 g panenského olivového oleja
- 10 g citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- troška soli
Všetky suroviny stačí iba vložiť do hlbokej nádoby a rozmixovať tyčovým mixérom dohladka. Hummus výborne chutí s plátkom žitného chleba, ozdobeného lístkom bazalky.
Hummus sa tradične konzumuje v krajinách Blízkeho východu, ale vďaka ľahkej príprave aj vysokému obsahu živín si získal veľkú obľubu po celom svete. Cícer pomáha odstraňovať plynatosť, udržuje žiarivú pleť a dobíja organizmus energiou, skvelo sa tak hodí pre detoxikáciu.
Prečítajte si aj:
Bissara: Polievka s vôňou Orientu
Dobrá polievka dokáže zahriať na tele aj na duši. Hustá marocká Bissara bez problémov nahradí obed. Prím v nej hraje sušený bôb záhradný, ktorý možno nahradiť cícerom. Na skvelú severoafrickú špecialitu budete potrebovať:
- 250 g sušeného bôbu (alebo cíceru) namočeného cez noc
- 0,5 litra vody (alebo zeleninového vývaru)
- 4 strúčiky cesnaku
- lyžičku soli
- olivový olej
- rímsku rascu
- sladkú papriku
Príprava je veľmi jednoduchá. Stačí iba variť bôby či cícer do zmäknutia (najmenej pol hodiny) a postupne pridávať cesnak a soľ. Potom už ostáva iba rozmixovať, okoreniť rascou, sladkou paprikou a zakvapnúť olivovým olejom.
Zažite marockú kuchyňu: Mrknite na ponuku zájazdov
Zelené kari: Obed na thajský spôsob
Thajské kari vonia diaľkami a kokosové mlieko mu dodáva exotickú príchuť. Zoznam ingrediencií je pomerne obsiahly, ale výsledok určite stojí za to. Nezabudnite si pripraviť:
- 30 g stopkového zeleru nakrájaného na kocky
- 30 g mrkvi nakrájanej na kocky
- 30 g zeleru nakrájaného na kocky
- 30 g zelenej a červenej papriky nakrájanej na kocky
- 30 g póru pokrájaného na väčšie kúsky
- 50 g hlivy ústricovej nakrájanej na silné plátky
- 30 g brokolice rozdelenej na ružičky
- 30 g červenej cibule nasekané na jemno
- 30 g karfiolu rozdeleného na ružičky
- lyžičku na jemno nakrájaného zázvoru
- lyžičku na jemno nakrájaného cesnaku
- lyžičku trstinového cukru
- 30 g zelenej kari pasty
- rastlinný olej
- 150 ml vody
- 200 ml kokosového mlieka
- soľ
- lyžičku citrónovej šťavy
- lyžicu nakrájaného koriandru
Na rozpálený olej pridajte postupne mrkvu, zeler aj stopkový zeler a po niekoľkých minútach prihoďte papriku a pór. Vsypte hlivu ústricovú, nasledovanú po minúte cibuľou, zázvorom a cesnakom. Za stáleho miešania pridajte cukor, kari pastu, vodu, kokosové mlieko, karfiol a brokolicu. Dĺžku varenia testujte na tvrdosti zeleniny. Mala by byť mäkká na skus. Na tanieri vylaďte chuť solí, citrónovou šťavou a nakrájaným koriandrom.
Objavujte Áziu: Výhodné zájazdy (nielen) do Thajska
Pastizzi: Večera v stredomorskom rytme
Ak ste v minulosti navštívili ostrov Malta, potom ste sa určite stretli s pečivom z lístkového cesta, plneným ricottou alebo pikantnou hráškovou kašou. Túto skvelú, chrumkavú pochúťku si v uličkách historických miest vychutnávajú s rovnakou vášňou turisti aj miestni. Najlepšie chutí ešte horúca, tesne po vytiahnutí z rúry. Na prípravu lahodného pastizzi budete potrebovať:
- kvalitné lístkové cesto
- 2 vajcia
- hrsť jemne pokrájanej petržlenovej vňate
- 300 g syru ricotta
- soľ a peper
- žĺtok na potretie
Rozváľajte lístkové cesto tak, aby bolo čo možno najtenšie. Vykrojte z neho kolieska s priemerom 10 cm. Okraje potrite rozšľahaným žĺtkom. Do stredu každého kolieska dajte lyžicu náplne pripravenej z rozmiešanej ricotty, vajec, petržlenovej vňate, soli a pepru. Preložte koliesko na polovicu a okraje dôkladne spojte. Na vymastený plech položte pastizzi spojom nahor, potrite ich znovu žĺtkom a pečte v stredne vyhriatej rúre kým nebudú upečené do zlatava.
Prečítajte si aj:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.