Viete, čo jete? 10 dobre známych potravín, ktorých vzhľad pred zberom vás prekvapí!
Nákup potravín v supermarketoch je bežnou rutinou takmer každého z nás. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, odkiaľ sa vzal napríklad taký ananás, kakao alebo kešu oriešok? Dokázali by ste popísať rastliny, vďaka ktorým si môžeme každý deň pochutnávať na voňavej káve alebo vanilkovej zmrzline?
Poďte sa s nami pozrieť, ako vyzerajú vaše obľúbené pochutiny ešte dlho pred ich zberom a schválne si skúste overiť, ako dobre poznáte to, čo jete!
1. Vanilka
Obľúbené aromatické korenie, ktorého chuť a vôňa je dnes súčasťou nespočetného množstva potravín, sa získava z plodu (tzv. vanilkových luskov) orchideí rodu vanilkovníka. Vďaka kolonizácií sú dnes veľké vanilkové plantáže prakticky vo všetkých tropických oblastiach sveta – nájdeme ich napríklad v Indonézií, na Bahamách aj na Seychelách.
2. Ananás
Premýšľali ste niekedy, ako vyzerá materská rastlina ananásu, ananásovník? Tento juhoamerický sukulent je charakteristický dlhými špicatými listami, uprostred ktorých postupne dozrieva sladký šťavnatý plod.
3. Kešu
Kešu oriešky sú plody stromu menom obličkovec západný. Tento strom plodí nažky, tzv. „kešu jablká“, súčasťou ktorých je zdurená stopka s kešu orieškom vo vnútri. Zatiaľčo „kešu jablká“ sú jedlé hneď, čerstvé kešu oriešky sú vďaka vysokému obsahu oleja kardol jedovaté. Oriešky sú jedlé až po postupnom zahrievaní, ktorým sa olej odstráni.
4. Klinček
Klinček, neoddeliteľná súčasť napríklad tak obľúbeného vareného vína, je drobné korenie zo stromu menom klinčekovec voňavý. Ako tvar korenia napovedá, jedná sa o sušené púčiky klinčekovitých kvetov.
5. Arašidy
Veľa ľudí sa domnieva, že arašidy – plody podzemnice olejnej – sú orechy. Faktom ale je, že sa jedná o rastlinu z čeľade bôbovité, ktorej plody sú lusky. Tie slávne arašidy, ktoré si v priebehu histórie zamiloval celý svet, sú v skutočnosti iba semená, ktoré sa nachádzajú v hline pod zemou.
6. Káva
Vzhľad aj vôňa pražených kávových zŕn pozná v dnešnej dobe asi každý, Ako však vyzerajú také zrná pred ich pražením? Kávové zrná sú ukryté v tzv. „kávových čerešniach“, ktoré rastú v hustých trsoch na kríku kávovníka. Keď tieto „čerešne“ sčervenajú, nastáva aj ideálna doba pre zber a ďalšie spracovanie.
7. Sezam
S týmito drobnými olejnatými semienkami sa denne stretávame v pečive a mnohých iných pochutinách. Sezamové semienka získavame z toboliek rastliny zvanej sezam indický, a ako už jej názov napovedá, prapôvodným domovom sezamu je ďaleká India.
8. Kakao
Kým sa môžeme pustiť do výroby výborných kakaových pochutín, musíme si najskôr počkať na dozretie kakaových bôby. Tie rastú v predĺžených, až 30 cm dlhých bobuliach na strome kakaovníka. Kúzlo kakaových bôbov objavili už Aztékovia, ktorí ich okrem jedla využívali aj ako platidlo.
9. Čierne korenie
Najrozšírenejšie korenie sveta, ktoré pozná prakticky každá svetová kuchyňa, získavame z piepora čierneho. Ide o popínavú rastlinu, ktorá plodí husté trsy drobných bobuliek. Podľa dĺžky dozrievania a spôsobu sušenia môžeme následne rozlíšiť korenie zelené, biele alebo čierne.
10. Pistácie
Oriešky charakteristické svojou zelenou farbou sú plody stromu menom pistácia pravá. Pri dozrievaní mení škrupinka farbu zo zelenej až do jesenných žltočervených odtieňov. Keď je plod pistácie úplne zrelý, jeho škrupinka sa počuteľne rozpukne.
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.