Vianoce po taliansky: upečte si tradičný taliansky panettone
V žiadnej talianskej rodine nesmie na vianočnom stole chýbať niekoľko kúskov tradičného panettone. Recept na túto sladkú pochúťku, vzdialene pripomínajúcu našu vianočku, má mnoho variácií. Regály supermarketov sa v predvianočnom čase prehýbajú pod množstvom priemyselne vyrábaných panettone, zabalených v ligotavých škatuľkách. Pre talianske gazdinky však patrí pečenie panettone k vianociam rovnako neodmysliteľne, ako pre nás vôňa vanilkových rožtekov.
Na prípravu tejto maškrty budete potrebovať špeciálnu formu. Dostupné sú buď tie tradičné, vyrobené z tvrdého povoskovaného papiera alebo modernejšie nerezové (podobné tým tortovým s odnímateľným dnom). Ďalším nepostrádateľným pomocníkom je kuchynský robot. A potom stačí už len trocha trpezlivosti. Na panettone nesmiete naliehať.
Na 2 voňavé, nadýchané panettone budete potrebovať tieto suroviny:
- 1 hrnček hrozienok
- 2 lyžice svetlého rumu (abstinenti môžu nahradiť jablčným džúsom)
- 420 g hladkej múky
- 2 lyžice horúcej vody
- 150 g trstinového cukru
- ½ lyžičky sušeného droždia
- ½ lyžičky soli
- kôra z bio citróna (v prípade núdze použite lyžicu sušenej kôry)
- 1 lyžica vanilkového cukru
- ½ vanilkového struku
- 3 vajcia
- 150 ml vlažnej vody
- 1 lyžica medu
- 150 g zmäknutého masla
- hrsť pomarančovej kôry
- 1 lyžica rozpusteného masla
- hrsť mandľových lupienkov
- 2 veľké papierové formy na panettone (priemer 13 cm)
- 4 špajdle
Naplánujte si dovolenku v Taliansku
Postup pri pečení panettone
-
V hrnčeku si deň vopred namočte hrozienka do rumu (alebo jablčného džúsu) a prelejte ich dvoma lyžicami horúcej vody.
-
Vo veľkej miske zmiešajte hladkú múku, trstinový cukor, droždie, soľ, kôru z bio citróna, vanilkový cukor a semienka z vanilkového struku. Do druhej misky rozmiešajte vlažnú vodu s medom a tromi vajcami. Obe zmesi zlejte a nechajte vymiesiť pomocou robota s hnetacím hákom. Ak nevlastníte robota, čaká vás pomerne dlhé ručné miesenie, ktorého výsledkom by malo byť hladké cesto, do ktorého treba postupne zapracovať zmäknuté maslo.
-
Rumom nasiaknuté hrozienka sceďte, zmiešajte s kandizovanou pomarančovou kôrou a lyžicou rozpusteného masla. Vzniknutú zmes zapracujte do cesta a nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote kým nezväčší svoj objem (najmenej trojnásobne). K ideálnemu výsledku si môžete dopomôcť zakrytím potravinárskou fóliou. Obvyklá doba kysnutia sa pohybuje medzi 12 - 16 hodinami.
-
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na dva rovnaké diely. Roztiahnite cesto na dva rovnako veľké obdĺžniky, ktorých rohy zahnite do stredu. Vytvarujete tak guľu, ktorú umiestnite spojom smerom na dno papierovej formy. Obe formy s cestom si prikryte suchou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť ešte ďalších 4 - 6 hodín (ideálom je cesto dosahujúci až k okraju formy).
- Teplovzdušnú rúru si predhrejte na 165 ° C. Rozstrihnite povrch cesta do tvaru písmena X a vložte do jeho stredu kúsok vychladeného masla a posypte mandľovými plátkami. V priebehu pečenia kontrolujte mieru prepečenia zapichnutím špajle (mala by vyjsť von len mierne vlhká). Po 60 - 70 minútach by malo byť vaše panettone hotové.
-
Pre dokonale nadýchaný výsledok prepichnite panettone dvoma špajľami skrz papierovú formu 2 cm od dna a zaveste ho hore nohami do hrnca či väčšie nádoby. Táto poloha dodá vianočnému chlebíčku žiadanú kyprosť.
Nenechajte sa odradiť dlhšou prípravou tejto pochúťky. Adventný čas je ideálnou dobou na spomalenie zbesilého životného tempa. Zapojte do prípravy panettone celú rodinu a možno sa aj na vás prenesie kúsok talianskej radosti zo života.
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.