Tradičné vianočné jedlá vo svete
Na slovenských štedrovečerných stoloch má svoje miesto kapustnica a vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Ale aké pokrmy sa pri tejto príležitosti pripravujú v iných krajinách? Samé dobroty! Niektoré z nich si môžeme spoločne predstaviť, ale pozor – zaručene sa vám začnú zbiehať slinky!
Anglický vianočný puding
Angličania dopĺňajú štedrovečerné menu zvláštnym ovocným koláčom. Prísady zahŕňajú sušené ovocie, orechy a koreniny. Saturácia alkoholom (brandy alebo whiskey) a nahrievanie premenia tento dezert na vianočný puding. Pred podávaním sa znovu varí, polieva brandy a zapaľuje. Niekedy sa doň zapeká minca pre šťastie.
Vianočné poleno z Francúzska
Pri francúzskej vianočnej hostine nesmie chýbať šampanské a predkrm v podobe údeného lososa, homára, ustríc, foie gras alebo slaných palaciniek. Ako hlavný chod sa servíruje pečená hus alebo morka s gaštanmi. Obľúbeným dezertom je piškótová roláda so sviežim maslovým krémom, ktorej sa hovorí vianočné poleno. Francúzi ju zdobia tak, že naozaj vyzerá ako kúsok dreva. Navyše ju skrášľujú marcipánové huby a poprašok múčkového cukru.
V Taliansku na Vianoce samozrejme cestoviny!
Klasická talianska hostina sa koná na prvý sviatok vianočný a skladá sa z cestovín, bravčového mäsa a šumivého vína. Na juhu krajiny sa konzumuje hlavne opekané jahňacie mäso. Tradičným dezertom je populárne panettone, sladký chlieb s hrozienkami a kandizovaným ovocím podávaný s krémom z mascarpone. Je obvykle asi 12 až 15 cm vysoký a mal by vážiť zhruba 1 kg. Podelí sa oň celá rodina.
Neskorá štedrovečerná španielska večera
Španieli podávajú vianočnú večeru okolo jedenástej hodiny v noci. Pochutnávajú si na tapas s rôznymi druhmi syra, údenín a zeleniny. Obľúbená je aj polievka s plodmi mora. Hlavný chod predstavuje úhor, krevety a pečené ryby s prílohou z bielej špargle. Ďalším tradičným jedlom je sušená šunka jamón. Ako dezert sa podávajú marcipánové sušienky a hranolky obalené v cukre a škorici, známe ako churros. Prikladá sa aj nugát alebo turrón, sladká zmes medu, cukru, vaječných bielok a mandlí (podobná tureckému medu).
Špeciálny vianočný portugalský koláč
Portugalci pripravujú na Vianoce tzv. koláč kráľa, Bolo-rei. Je to vlastne niečo ako náš mazanec s cukrovou polevou a kúskami kandizovaného ovocia. Spája sa s ním niekoľko zvykov, napr. sa do neho pri pečení dáva jedna fazuľa a jeden malý darček v papieri na pečenie Kto v svojej porcii nájde fazuľu, musí koláč upiecť budúci rok. Kto nájde darček, môže si ho nechať.
Tradičné vianočné grécke dobroty
V Grécku sa na Vianoce tradične podáva spravidla jahňacie alebo bravčové mäso, po ktorom nasleduje baklava, klasické grécke pečivo s nasekanými orieškami, medom alebo sirupovou omáčkou. Je nevyhnutnosťou vo väčšine gréckych domácností, a to nielen na Vianoce.
V Peru víťazí moriak
Peruánci sa neobídu bez moriaka plneného čerstvým ovocím. Servírujú k nemu jablčnú omáčku, šalát a tzv. tamales, kukuričné listy varené v pare a plnené mletým mäsom či zeleninou. Sladkou bodkou na záver býva ovocný koláč alebo marcipán.
Rozmanité vianočné chute Brazílie
Ponuka vianočných jedál v Brazílií obsahuje tanier šunky, pečenú morku, niekedy aj pečené bravčové a rybie mäso, ochutené cesnakom, ryžou, čerstvým šalátom, zemiakovým šalátom alebo ovocím. Ako dezert sa podáva citrónový alebo orechový koláč, čokoládová torta a panettone.
Veselá ovocná Jamajka
Presláveným vianočným pokrmom na Jamajke je ovocná torta. Sušené ovocie sa nechá namočiť do červeného vína a rumu mesiac pred Vianocami, takže koláč je potom veľmi vlhký a doslova nabitý alkoholickými príchuťami. Nuž, Jamajčania rozhodne vedia, čo je dobré.
Japonsko nedá dopustiť na KFC
25. decembra sa v Japonsku podáva biela torta so smotanou a jahodami. Od sedemdesiatych rokov, po úspešnej reklamnej kampani, sa pre Japoncov stalo obvyklým vianočným pokrmom vyprážané kura z KFC. Objednávajú si ho dokonca až dva mesiace dopredu.
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.