Tajomstvá mexickej kuchyne
Mexická kuchyňa je vynikajúca a ak plánujete dovolenku v Mexiku, tak sa rozhodne nemusíte báť, že priberiete. Vznikla spojením pôvodnej aztéckej kuchyne so španielskou a neskôr sa pridal vplyv ďalších európskych kuchýň. Je tak špecifická, že bola v roku 2010 zapísaná na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Základom väčšiny pokrmov je zelenina, strukoviny, kukurica a ovocie. Mäso je zastúpené skôr okrajovo. Zlatým klincom bývajú pikantné omáčky. Poďme si pripomenúť tých najtypickejších zástupcov mexickej kuchyne.
Všadeprítomné tortilly nahrádzajú v mexickej kuchyni náš chlieb
Pestovanie kukurice má v Mexiku dlhú tradíciu a tak už starí Aztékovia podávali k väčšine pokrmov tenké kukuričné placky z nekysnutého cesta. Hodia sa ku každému jedlu a svojou neutrálnou chuťou pripomínajú náš chlieb. Môžete si ich namáčať do niektorej z vynikajúcich omáčok alebo ich naplniť pikantnou zmesou zloženou z fazule, paradajok, paprík a hovädzieho mäsa. Preložením tortilly získate obľúbené tacos, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou mexického rýchleho občerstvenia. Môžete si ho dopriať s pikantnými vegetariánskymi či masovými náplňami. Z kukuričnej múky vznikajú aj populárne chipsy nazývané nachos, ktorými si môžete naberať niektorú z tradičných salsa omáčok.
Omáčky a salsy k mexickej kuchyni jednoducho patria
Aromatické, pikantné aj jemné. Mexické omáčky majú mnoho tvárí a ich receptúry bývajú tajným rodinným klenotom. V jednotlivých častiach krajiny sa môžete stretnúť s odlišnými receptúrami. Najznámejšou omáčkou je dozaista guacamole, ktorá sa pevne usadila aj v našich zemepisných šírkach. Zmes avokáda, cibule, šťavy z limetky, koriandra, soli a čierneho korenia je veľmi osviežujúca a hlavne jednoduchá na prípravu. Najväčším orieškom v našich podmienkach môže byť nákup kvalitného avokáda. Na mierne pikantnú salsu chipotle budete potrebovať údené papričky jalapeño, cibuľku, cesnak, čierne korenie, oregano a drvenú rascu. Salsa verde je vyrábaná zo zelených paradajok a veľmi dobre sa dopĺňa sa salsou roja pripravenou z varených červených paradajok, cibule, cesnaku, koriandra a chilli papričiek. Omáčka mole je vraj rovnako rôznorodá ako mexický národ. Prvýkrát ju uvarili mníšky očakávajúce návštevu arcibiskupa. Po vzore psíka a mačičky dávali do omáčky všetko čo im prišlo pod ruku a vznikla z toho lahodná zmes horkej čokolády, sušeného ovocia, orieškov, paradajok a chilli papričiek.
Fajitas je jedným z najpopulárnejších mexických jedál
Jedno z najpopulárnejších mexických jedál si vás získa chutnou kombináciou rezancov kuracieho mäsa, s cibuľou, paprikou a paradajkou. To všetko zabalené (ako inak) v kukuričnej či pšeničnej tortille. Pre dosiahnutie dokonalej chuti býva táto pochúťka doplnená salsou, kyslou smotanou alebo barbecue omáčkou.
Ceviche - mexická kuchyňa pre slávnostné chvíle
Tento pokrm poteší milovníkov rýb. V mexických domácnostiach je považovaný za slávnostné jedlo. Pripravuje sa z čerstvých rýb či morských plodov marinovaných v citrónovej či limetkovej šťave. Súčasťou marinády je aj cibuľa, chilli papričky, avokádo a koriander. Takto pripravené mäso sa po 30 minútach marinovania konzumuje surové. Nazmar nevyjde ani zvyšná kyslá omáčka. Mexičania ju nazývajú tigrie mlieko. Na mužskú potenciu vraj pôsobí doslova tigrou silou.
Mexickú kuchyňu preslávilo Chili con Carne
Tento vynikajúci pokrm má pramálo spoločné s rovnomennou položkou v jedálničkoch tuzemských pivníc. Dusené hovädzie mäso so zmesou paradajok, červených fazúľ, chilli papričiek a ďalšieho korenia doplní energiu spálenú na výletoch za pamiatkami.
Husté polievky do mexickej kuchyne patria
Ani v Mexiku sa nemusíte vzdať svojich obľúbených polievok. Určite vás neprekvapí, že aj v mexických polievkach hrajú prím paradajky a chilli papričky. Ja som si obľúbila Sopa de ajo, ktorá je zeleninovou obdobou našej cesnačky. V zeleninovom či mäsovom vývare sa snúbia paradajky, cesnak, cibuľa, vajíčka a syr. A hoci táto kombinácia môže znieť trochu divoko, výsledok je nad očakávanie lahodný.
Papas gratinadas - mexická verzia zapečených zemiakov
Ak sa vám na cestách Mexikom zacnie po domove, môžete naň zaspomínať pri miske zapečených mexických zemiakov. Vzdialene pripomínajú naše francúzske zemiaky, doplnené o papriku, chilli papričky a smotanu.
Mexická kuchyňa zahŕňa (nielen) zdravé dezerty
Na slávnostne prestretom mexickom stole nesmie chýbať čerstvé ovocie a z neho pripravené šaláty. Ich sladká chuť príjemne osvieži chuťové bunky otupené chilli papričkami. Ja ako veľká milovníčka sladkého som nemohla vynechať ochutnávku churros, ktoré vzdialene pripomínajú naše šišky. Nadýchané tyčinky obalené v škoricovom cukre, poliate karamelom či čokoládou si môžete dať v niektorom z pouličných stánkov a celkom iste naň narazíte v miestnych cukrárňach. A milovníci čokolády nesmú vynechať lahodnú horúcu čokoládu ochutenú medom, vanilkou a štipkou chilli.
A na koniec niečo ostrejšie
Kulinárska návšteva Mexika by nebola kompletná bez prípitku tradičnou tequilou. Spolu s citrónom a soľou vynikne jej chuť najlepšie. A tí odvážnejší môžu ochutnať húsenicu ukrytú na dne fľaše.
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.