Tajomstvá gréckej kuchyne
Počas návštevy prímorských letovísk v Grécku by mohol neznalý turista nadobudnúť dojem, že tradičným gréckym pokrmom je gyros a hranolky. Našťastie to tak nie je. Táto nádherná stredomorská krajina ponúka pestrú paletu pokrmov. Neochutnať ich by bola veľká škoda. Staré Grécko dalo svetu nielen nádherné pamiatky, ale pochádza odtiaľ aj prvá kuchárska kniha. V roku 320 pr. n.l. ju spísal básnik Archestratus. Predstavím vám niektoré z vynikajúcich gréckych pokrmov.
Mousaka
Dokonalé spojenie baklažánov, cukiet, zemiakov, mletého jahňacieho mäsa a paradajkovej omáčky. To všetko preliate bešamelom a zapečené v štýlovom pekáči. Domáca príprava je mousaky je náročná na čas a to je o dôvod viac, prečo si túto maškrtu vychutnať práve na dovolenke v Grécku. S ľadovo vychladenou Retsinou bude chutiť skvele.
Dolmades
Tento pokrm je niečo ako naša sviečková. Každá domácnosť má svoj rodinný recept, ktorý si odovzdáva z generácie na generáciu. Základom sú vždy listy viniča plnené zmesou ryže, píniových orieškov a aromatických byliniek (petržlen, kôpor, mäta, čierne korenie). S tradičné citrónovou omáčkou Saltsa avgolemono je tento pokrm obvykle podávaný ako predjedlo.
Souvlaki
Malé špízy z bravčového mäsa marinovaného v zmesi olivového oleja, vínneho octu a byliniek uspokoja chúťky všetkých mäsožravcov. Racionálnu výživu zastúpia preslávené Tzatziky, v ktorých sa snúbi hustý jogurt s uhorkou, cesnakom a olivovým olejom.
Keftethes
Na vynikajúcich mäsových guličkách (veľkosti vlašského orecha) s paradajkovou omáčkou si s obľubou pochutia aj deti. Ako príloha sa najlepšie hodí pita chlieb.
Youvetsi
Grécka obdoba gulášu, pečená v hlinenej peci. Môžete sa tešiť na kúsky hovädzieho mäsa (môže byť aj jahňacie alebo chobotnica) v paradajkovej omáčke s poctivou porciou strúhaného syra Kefalotyri. Neoddeliteľnou súčasťou tohto pokrmu sú orzo cestoviny (cestovinová ryža).
Spanakopita
Tento exoticky znejúci pokrm patrí k mojim obľúbencom. Veľmi sýty slaný koláč z lístkového cesta, plnený špenátom a zmesou syrov ricotta a feta chutí výborne aj teplý, aj ako studená desiata. Výborne ladí s gréckym šalátom z paradajok, červenej cibule, uhoriek, červených paprík, čiernych olív a slaného feta syra.
Fassolatha
Polievka je grunt a preto nemôžem nespomenúť klasickú polievku z bielej fazule. Zmes koreňovej zeleniny, krájaných paradajok a bobkového listu je veľmi originálna. Ak nemáte radi červené polievky mohla by vás osloviť kuracia polievka avgolemono. Silná krémová kuracia polievka, zahustená vajcom a aromatickou citrónovou kôrou môže nahradiť aj omáčku (výborne sa hodí k plneným vínnym listom).
Čerstvé ryby a morské plody
Bola by veľká škoda neochutnať v niektorej z taverien čerstvo grilovanú rybu. Na výber býva väčšinou niekoľko druhov rýb a ja nikdy neodolám sardinkám. Super chrumkavé rybičky preliate citrónovým dresingom chutia skvele. Tradične veľmi chutné bývajú aj morské plody a chobotnice. Tú si doprajem väčšinou len na dovolenke, pretože stále húževnato odoláva mojím kuchárskym snahám.
Fassolakia Lather
Ľahký pokrm pre dietárov či vegetariánov. Dusené zelené fazuľky s baby karotkou, zemiakmi, drvenými paradajkami a množstvom zelených byliniek chutia výborne a po ich konzumácii môžete hneď vyraziť na pláž. Siesta nebude nutná.
Super sladké dezerty
K najznámejším gréckym sladkostiam patrí chutné spojenie mletých mandlí, vlašských orechov a pistácií v lístkovom ceste nazývané baklava. Všetko samozrejme zaliate poctivou dávkou voňavého medu. Vynikajúci je aj pudingový koláč galaktoboureko preliaty pomarančovým alebo citrónovým sirupom. Príjemným osviežením v sparných dňoch je hustý grécky jogurt posypaný vlašskými orechmi a zaliaty medom.
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.