Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pripravte si tradičné marocké jahňacie tajine

Tradičné marocké tajine

Tradičné marocké tajine

Tajine (taj-Zin). Toto exoticky znejúce slovo v sebe ukrýva tradičný marocký pokrm, na ktorom si môžu pochutnať rovnako tak milovníci mäsa, ako aj zarytí vegetariáni. Má totiž mnoho variácií. V Maroku na neho dozaista narazíte v menu päťhviezdičkového hotela aj v ponuke pouličných stánkov. A verte mi, že keď ho raz ochutnáte, chytí vás neodolateľná túžba pripraviť si ho tiež doma.

Na jeho prípravu sa v Maroku používa rovnomenný hlinený hrniec kónického tvaru, ktorý na miestnych trhoviskách zoženiete za pár sto korún.Hrniec udržuje a šíri teplo rovnomerne a pokrm sa tak varí či dusí pomaly a bez straty výživných látok. Všetky ingrediencie sa môžu variť vo vlastnej šťave bez potreby pridávať vodu. Výsledný pokrm je potom dokonale šťavnatý a počas prípravy sa nepripaľuje. Hrniec sa dá samozrejme kúpiť aj u nás, ale jedná sa väčšinou o dizajnové kúsky za pomerne astronomické sumy. Pre začiatok si vystačíte s veľkou liatinovou panvicou alebo väčším hrncom. A hlavne dobre priliehajúce pokrievkou. Budeme totiž predovšetkým dusiť. Prípravu tejto pochúťky zvládne aj úplný kuchársky začiatočník. Najzložitejšie na celej príprave je nákup všetkých potrebných ingrediencií.

Hrnce tajine, Fes, Maroko

Hrnce tajine, Fes, Maroko

Na prípravu vynikajúceho jahňacieho tajine pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 1 kg jahňacieho stehna (očistené a zbavené tuku)
  • 2 lyžičky čerstvo namletého korenia
  • 1 lyžička škorice
  • 3 vetvičky šafranu (namočené v studenej vode)
  • 3 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 3 lyžičky mletého zázvoru
  • 3 lyžičky kurkumy
  • 1 lyžička cayennského korenia
  • 2 červenej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g lúpaných krájaných paradajok (môžete použiť kvalitné plechovkové)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 200 ml vody
  • 100 g sušených marhúľ
  • 50 g sušených datlí
  • 50 g sultánok
  • 50 g lúpaných mandlí (plátky)
  • 1 liter vývaru (ideálne jahňacieho)
  • 2 lyžice medu
  • Soľ
  • petržlen
  • čerstvý koriander
  • 1 lyžička korenia Ras El Hannout (muškátový orech, škorica, koriander, kardamom, korenie čierne, kurkuma, zázvor, rímska rasca, nové korenie, cayenské korenie, klinčeky).

S tajine sa v Maroku stretnete všade

S tajine sa v Maroku stretnete všade

Postup prípravy marockého tajine:

  1. Očistené jahňacie mäso nakrájajte na väčšie kocky. Do misky si pripravte čierne korenie, cayenské korenie, zmes Ras El Hannout, sladkú papriku, zázvor, škoricu, kurkumu a všetko dôkladne premiešajte. Polovicou zmesi obaľte mäso a dajte ho odležať do chladničky (ideálne do druhého dňa, aby sa mäso dôkladne prevoňala korením). Zvyšok korenia si ponechajte na vyprážanie.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte nahrubo nakrájanú červenú cibuľu, pripravenú zmes korenia a smažte kým cibuľa dosklovita. Potom pridajte na plátky nakrájaný cesnak. Pridajte mäso a nechajte zatiahnuť po všetkých stranách.
  3. Po chvíli prilejte krájané paradajky, paradajkový pretlak a vývar a nechajte prebublávať.
  4. Po niekoľkých minútach prihoďte sušené marhule, rozpolené datle, sušené slivky, hrozienka, med a plátkami mandlí (časť si môžete nechať na záverečné zdobenie).
  5. Dôkladne premiešajte, priveďte do varu a nechajte na miernom ohni variť pod pokrievkou dve hodiny.
  6. Ak varíte v obyčajnom hrnci tak chodievajte pravidelne kontrolovať a občas zamiešajte (vlastníte ak hrniec tajine, tak v tejto fáze preložte zmes do nádoby, prikryte vekom a pečte v rúre kým nie je mäso dokonale rozpadávajúce). Podľa chuti môžete dosoliť či dokoreniť.

Približne po 2 hodinách je pokrm pripravený na servírovanie. Maročania jedia tajine priamo z hrnca, v ktorom sa varilo, len zmes dozdobia čerstvým koriandrom a mandľovými plátkami. Ako príloha sa perfektne hodí ryža, chlebové placky alebo bleskovo pripravený kus kus.

Jahňacie tajine a kus kus ako príloha

Jahňacie tajine a kus kus ako príloha

Verím, že sa tajine stane stálicou vášho jedálnička. Nabudúce môžete skúsiť variant s kuracím či morčacím mäsom alebo odľahčenú vegetariánsku verziu. V tej je mäso nahradené cuketou, baklažánom, mrkvou a cícerom.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.