Poznáte Španielsko? 10 zaujímavých faktov o jednej z najnavštevovanejších krajín Európy
Obľúbená destinácia Španielsko dlhé roky patrí k stáliciam na zozname najnavštevovanejších európskych destinácií. Nielen slnko, prívetiví ľudia a fantastické pláže priťahujú na Pyrenejský polostrov tisíce turistov ročne.
Navštívili ste niekoľkokrát Španielsko, pobývali v hoteloch na Malorke, videli Barcelonu či prežili dovolenku v slnečnej Andalúzii? Potom ste pravdepodobne pravými znalcami krajiny. Aj keď si možno myslíte, že viete o Španielsku úplne všetko, nasledujúce riadky vás môžu ľahko vyviesť z omylu...
10 zaujímavých informácií o Španielsku, o ktorých ste možno netušili
1. Denný režim
V Španielsku je podávaný obed o 14. hodine, večera často až po 21. hodine. Dôvodom sú vysoké teploty, ktoré cez poludnie v krajine panujú a s nimi spojené siesta, ktorá čas jednotlivých chodov posúva. Španieli ožívajú až od neskorého popoludnia, kedy spaľujúce slnečné lúče strácajú na sile. Aktívni, čulí a veselí sú potom do neskorých nočných hodín.
2. Korenie
Španielske jedlá nie sú tak pikantné, ako sa mnohí domnievajú. Prakticky jedinými koreneným pokrmom, ktorý sa v Španielsku teší veľkej obľube, sú tzv. „patatas bravas" čiže divoké zemiaky podávané s veľmi korenistou omáčkou.
3. Najrýchlejší jazyk sveta
Španielčina je najrýchlejším jazykom na svete. Žiadny iný národ nehovorí tak rýchlo, ako práve Španieli. Nebuďte preto prekvapení, keď aj napriek znalosti španielčiny nebudete všetkému rozumieť. Snažiť sa porozumieť temperamentným hitom, ktoré v sezóne znejú celým Španielskom, či už z pláží, ulíc či diskoték, je potom skutočná lingvistická výzva.
4. Pozdravy
Viete, ako sa zdravia Španieli? Ak sa stretnú dobrí priatelia, vymenia si bozk striedavo na ľavú a pravú tvár. Ostatní sa zdravia tak, ako je to bežné aj u nás, teda vzájomným podaním ruky.
5. Tradičné paella
Tradičný španielsky pokrm paella z regiónu Valencia sa bežne pripravuje z kuracieho a králičieho mäsa. Väčšina turistov Španielska sa však stretla s variantom s mušľami a rybami, známu ako „paella marisco". Spoločnými ingredienciami oboch pokrmov sú ryža, olivový olej a šafrán, ktorý dodáva pokrmu typickú žltú farbu.
6. Pivo
Najobľúbenejším pivom v Španielsku je značka Mahou-San Miguel. Španieli pijú pivo skôr pred jedlom, čapuje sa do malých pohárov o objeme 2,5dl alebo naopak do litrovej fľaše. S klasickým pollitrom sa tu nestretnete. Plechovkové pivo je dostupné v obvyklých veľkostiach, teda 0,33l a 0,5l.
7. Potravinové bitky
Španieli sa priam vyžívajú v potravinových bitkách, ktoré sú v tejto krajine tradíciou. K najznámejším patria festivaly „La Tomatina" a „Batalla de Vino". Ako už názvy napovedajú, jedná sa o bitky, v ktorých hrajú hlavnú úlohu paradajky a víno. Zatiaľ čo počas najväčšej paradajkovej bitky na svete v poslednom augustovom týždni ide o to, zasiahnuť čo najviac festivalových nadšencov kvantami prezretých paradajok, účastníci vinárskej bitky vo vinárskej oblasti Rioja sa zase hromadne polievajú vínom.
8. Silvester
V Španielsku majú zaujímavú silvestrovskú tradíciu, ktorá hovorí, že kto zje počas silvestrovskej polnoci s každým úderom vežových hodín jednu guľôčku hroznového vína, bude mať v nasledujúcom roku šťastie. Ďalšiu dávku šťastia si zabezpečí, keď si na Nový rok oblečie červené spodné prádlo.
9. Nedochvíľnosť
Španieli sú známi svojou nedochvíľnosťou. Oneskorenie sa až do 30 minút je v tolerancii a nikto sa nad ním príliš nepozastavuje.
10. Miznúce pláže
Väčšina turistov si chce zo Španielska priviezť nejaký ten suvenír na pamiatku. Okrem rôznych upomienkových predmetov si takmer každý odvezie aj malú hrsť jemného plážového piesku, taký malý kúsoček pláže až domov. Týmto spôsobom zmizne z Mallorky každoročne približne 82 ton piesku. Prekvapivé, že?
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.