Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pôvabné historické Assisi je rodiskom sv. Františka

Assisi, Umbria, Taliansko

Assisi, Umbria, Taliansko

Mestečko Assisi leží v Umbrii v strednom Taliansku a preslávilo sa najmä ako rodisko sv. Františka z Assisi. Dnes je významným pútnickým miestom a obľúbeným turistickým strediskom.

Pevnosť Rocca Maggiore s výhľadom na Umbriu

Assisi sa nachádza cca 20 km na východ od Perugie, hlavného mesta Umbrie. Rozkladá sa na strmom juhozápadnom svahu hory Monte Subasio. Oblasť je súčasťou prírodného parku Parco del Monte Subasio a láka na pešiu turistiku v krásnej prírode či na paragliding. Ružovo sfarbený kameň z hory bol použitý na mnohých františkánskych stavbách v Assisi. Mesto leží pod skalou, na vrchole ktorej stojí stredoveká pevnosť Rocca Maggiore. Tá dominovala okoliu viac ako osemsto rokov. Nad jej múry vystupuje veža Maschio, odkiaľ si môžete užiť nádherný výhľad na mesto a do umbrijského údolia, od Perugie po Spoleto. Od staroveku bolo umiestnenie pevnosti považované za posvätné a nevyhnutné na obranu mesta. Pevnosť bola niekoľkokrát prestavovaná a rozširovaná. V roku 1600 bola definitívne opustená a až do dnešných dní zostala takmer neporušená, hoci ju v roku 1859 zničilo obyvateľstvo v dôsledku zjednotenia Talianska. V súčasnej dobe je otvorená pre rastúci počet návštevníkov.

Pevnosť Rocca Maggiore v Assisi

Pevnosť Rocca Maggiore v Assisi

Bazilika svätého Františka z Assisi

Mohutná gotická bazilika s kláštorom dominuje mestu a je bezpochyby jednou z pamiatok, ktoré by na vašom zozname pri návšteve Assisi nemali chýbať. Je to konieckoncov aj jedno z hlavných kresťanských pútnických miest v Taliansku, patriace k najstarším gotickým pamiatkam v krajine. Bola založená v roku 1228, kedy začala jej výstavba, ktorá bola dokončená o 25 rokov neskôr.

Dolné nádvorie Baziliky sv. Františka z Assis

Dolné nádvorie Baziliky sv. Františka z Assis

Uchováva ostatky sv. Františka aj sv. Kláry. Interiéry zdobí 28 fresiek zo svätcovho života od maliara a architekta Giotto di Bondone, ktoré však v roku 1997 poškodilo zemetrasenie. Od roku 2000 je bazilika spolu s ďalšími mestskými pamätihodnosťami súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Bazilika svätého Františka z Assisi

Bazilika svätého Františka z Assisi

Kostol Panny Márie Anjelskej

Barokový pútnický kostol Santa Maria degli Angeli stojí pod mestom (4 km od Assisi). Pápež Pius V. ho prikázal postaviť nad kaplnkou v roku 1569, veľkolepá stavba bola dokončená v roku 1679. Po zemetrasení v roku 1832 došlo k jej obnoveniu a následnému rozšíreniu v rokoch 1836-1840. Starobylá vnútorná kaplnka Porciunkule sa stala známou hlavne vďaka tomu, že tu 3. októbra 1226 zomrel svätý František. Keď cítil, že sa blíži jeho koniec, nechal sa sem dopraviť a na smrteľnej posteli odkázal kaplnku svedomitej starostlivosti svojich bratov. Františkánsky rád má svoj pôvod práve tu. Kaplnka je vo vnútri zariadená trochu stroho a jednoducho, na jej výzdobe sa však podieľalo množstvo vynikajúcich umelcov, ako boli Friedrich Overbeck, Pietro Cattani či Pietro Vannucci.

Kostol Panny Márie Anjelskej

Kostol Panny Márie Anjelskej

Ďalšie významné kostoly a pamiatky v Assisi

Na hornom konci mesta stojí románska katedrála San Rufino z rokov 1140-1253. Má mohutnú vežu a pôvodnú kamennú fasádu. Interiéry boli prestavané po roku 1571.

Priečelie katedrály San Rufino

Priečelie katedrály San Rufino

Na námestí Piazza delle Commune, ktoré predtým bývalo rímske fórum, nájdete kostol Santa Maria sopra Minerva. Z pôvodného chrámu bohyne Minervy z 1. storočia pr. n. l. Sa zachovalo priečelie so šiestimi stĺpmi. K prestavbe na kostol došlo v roku 1539 a k ďalším zmenám v barokovom slohu potom v 17. storočí.

Kostol Santa Maria sopra Minerva

Kostol Santa Maria sopra Minerva

Na námestí pri biskupskom paláci s obrazmi Giorgettiho a Providoniho narazíte na kostol Santa Maria Maggiore, postavený v základoch rímskeho chrámu a neskôr barokovo prestavaný. Fasáda pochádza z 12. storočia, zatiaľ čo apsida zo storočia 13. Raná kresťanská bazilika bola upravená v rovnakom období, kedy bola postavená krypta pod presbytériom. Trojloďový interiér je rozdelený pravouhlými piliermi, sú tu pozostatky fresiek zo 14. a 15. storočia. Krypta má prístup k pozostatkom rímskeho domu, nazývaného Domus di Properzio.

Okrem ďalších početných pamätihodností náboženského charakteru sa môže Assisi pochváliť radom stredovekých palácov a meštianskych domov. Na terasách svahu, kde mesto leží, sa dochovali aj  mestské hradby.

Ulička talianskeho mesta Assisi

Ulička talianskeho mesta Assisi

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.