Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Po stopách filmových trhákov: 10 miest v Európe, kde sa natáčali slávne filmy

Kto nesníval o tom, že sa raz ocitne vo filmovej scéne svojho obľúbeného filmu? Veríme, že ste nad tým určite uvažovali! Sledovanie na televíznej obrazovke je však nič oproti návšteve týchto miest a vašej predstavivosti. Budete prekvapení, že niektoré filmové lokality sa skrývajú aj v obľúbených dovolenkových letoviskách.  

1. Vinnetou- Plitvické jazerá, Chorvátsko 

Národný park Plitvické jazerá je obľúbeným prázdninovým cieľom mnohých našincov. Magické miesto si filmári vybrali ako dejisko snímky Poklad na Striebornom jazere. Vedzte, že tyrkysová až smaragdovo trblietavá vodná hladina, ktorá tu okrem bledých tvárí a kmeňa Apačov hrá hlavnú úlohu, nie je filmovým trikom, ale realitou. 

2. Gladiátor - Malta 

Film Gladiátor, Fort Ricasoli Malta

Film Gladiátor, Fort Ricasoli Malta © 2000 Dreamworks LLC & Universal Pictures

Oskarový film "Gladiátor", ktorý režíroval Ridley Scott je známy svojou epickou mierkou, ohromujúcim vizuálom a precíznou pozornosťou k detailom. Jedným z kľúčových prvkov, ktoré prispeli k pohlcujúcim zážitkom z filmu, boli miesta natáčania vrátane malebného ostrovného štátu Malta. Pevnosť Ricasoli neďaleko Kalkary slúžila ako kulisa pre niekoľko dôležitých scén vrátane úvodnej bojovej sekvencie, kde generál Maximus (hrá ho Russell Crowe) vedie svoje jednotky proti germánskym kmeňom. 

Po stopách Malty

3. Hra o tróny - Malta 

St Dominic's Priory

St Dominic's Priory Copyright Home Box Office, Inc.

Pokiaľ patríte k fanúšikom fenoménu Hra o tróny, zbaľte kufre a vyrazte objaviť Maltu. Práve tu nájdete všetky hlavné filmové lokácie obľúbeného seriálu. Ako kulisy slúžili napríklad záhrady pútnického Dominikánskeho kláštora v Rabate alebo brána do Mdiny, ktorou vchádzala Catelyn Stark. Vápencová skala na ostrove Gozo, prezývaná Azúrové okno, sa síce zrútila, pri ich troskách však môžete kedykoľvek zaspomínať na seriálovú svadbu. 

4. Mamma Mia – Skopelos, Grécko 

Mamma mia, Grécko

Mamma mia, Grécko © 2008 Universal Studios.

Ťažko by ste hľadali niekoho, kto nepozná žiadny z hitov švédskej popovej skupiny ABBA. Dej filmového muzikálu Mamma Mia, ktorý vznikol na motívy týchto legendárnych piesní, sa odohráva na malebnom ostrovčeku Skopelos v Grécku. Najviac romantických scén bolo natočených na plážach Kastani a Mila, ale aj v kulisách hlavného mesta Chora. 

Roztancované leto v Grécku

5. Prázdniny v Ríme – Rím, Taliansko 

Romantický Rím slúžil ako kulisa v mnohých filmových love story. Tou najznámejšou je čiernobiela snímka Prázdniny v Ríme s úchvatnou Audrey Hepburn. Herečka za svoj výkon dostala Oscara, ocenenie si však rozhodne zaslúži aj očarujúca atmosféra slávnej talianskej metropoly. Neváhajte a dajte šancu svojim vlastným prázdninám v Ríme! Mesto je dokonalou esenciou antických pamiatok, umenia, zelených parkov, božského jedla aj moderného spôsobu života. 

6. Polnoc v Paríži - Paríž, Francúzsko  

Polnoc v Paríži

Polnoc v Paríži Sony Picture Classics

Romantická komédia Woodyho Allena „Polnoc v Paríži“ z roku 2011 predstavuje očarujúce čaro Paríža. Medzi kľúčové miesta patrí úžasný výhľad z Montmartru, umeleckého centra Latinskej štvrte, a malebného mosta Pont Alexandre III, kde sa úderom polnoci dejú magické premeny. 

 

7. Star Wars - Seville, Španielsko

 

Sevilla, pulzujúce hlavné mesto španielskeho regiónu Andalúzia, možno nie je prvým miestom, ktoré vám napadne, keď si spomeniete na „Star Wars“, ale zohralo významnú úlohu vo filmovom svete tejto franšízy. V roku 2015 sa kultové námestie Plaza de España v Seville stalo miestom natáčania filmu „Star Wars: Epizóda II – Klony útočia“, ktorý režíroval George Lucas. V "Klonovom útoku" slúžil ako pozadie pre romantické scény medzi Anakinom Skywalkerom a Padmé Amidalou na fiktívnej planéte Naboo. 

8. Inception - Paríž, Francúzsko 

Inception, Mirror bridge scene

Inception, Mirror bridge scene © Legendary Pictures, Syncopy, Warner Bros. P

Paríž bol pre mnohých dlho vysnívanou destináciou, no nový rozmer nadobudol, keď vyšiel trhák „Inception“. V tomto komplexnom akčnom filme sa postava Leonarda DiCapria špecializuje na vytváranie snov a čelí svojej doteraz najväčšej výzve. Počas výcviku svojej novej učnice Ariadne ju vezme na cestu snov do Pont de Bir-Hakeim v Paríži. Tento ikonický most sa odvtedy stal povinnou návštevou filmových nadšencov, ktorí navštívia francúzske hlavné mesto. Okrem svojho filmového pôvabu ponúka Pont de Bir-Hakeim vynikajúci výhľad na Eiffelovu vežu, vďaka čomu môžu návštevníci zažiť hlavné atrakcie mesta a zároveň sledovať Leove legendárne kroky. 

9. Dunkirk - Francúzsko 

Dunkirk

Dunkirk © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc

Vo filme „Dunkirk“, ktorý režíroval Christopher Nolan, sa prominentne objavuje Plage de Malo-Les-Bains, pláž v Dunkerque vo Francúzsku, ako jedno z kľúčových miest natáčania. Táto pláž je historicky významná, pretože bola jedným z hlavných miest evakuácie Dunkerque, známej aj ako operácia Dynamo, počas druhej svetovej vojny. Výber nakrúcania na tomto mieste podčiarkol režisérovu snahu o historickú presnosť a prispel k kritickému a komerčnému úspechu filmu.  

10. Krstný otec, Sicília  

Režisér Francis Ford Coppola majstrovsky využil úžasnú krajinu ostrova Sicília , historickú architektúru a bohaté kultúrne dedičstvo, aby divákov vtiahol do rodinnej ságy Corleone. Ikonickým miestom bolo mesto Savoca, kde sa odohrávala svadba Michaela Corleoneho s Apolloniou Vitelli vo filme The Godfather Part II. Rustikálny šarm Savoca s dláždenými uličkami, starobylými kamennými budovami a panoramatickým výhľadom na okolitú krajinu prepožičiava snímke života na Sicílii atmosféru autentickosti. 

Party po Taliansky

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.