Osviežujúce šaláty z celého sveta
Horúce počasie posledných dní mení nielen naše denné rituály, ale aj jedálniček. Upúšťame od pokrmov tradičnej českej kuchyne a ťažkých vyprážaných jedál. Uprostred horúceho dňa príde vhod skôr svieži šalát. Chrumkavá zelenina nezaťaží náš organizmus a navyše dodá nášmu telu potrebné vitamíny a minerály. Poďme si predstaviť tie najzaujímavejšie šaláty z celého sveta.
1. Bulharsko - šopský šalát
K mojim spomienkam na dovolenku v Bulharsku neodmysliteľne patrí šopský šalát. Je súčasťou každého chodu a prakticky sa pred ním nedá uniknúť. Ešte, že je tak výborný. V obchode siahnite po žltej, červenej, zelenej a oranžovej paprike, uhorke, paradajkách, červenej cibuli, olivách, olivovom oleji a predovšetkým po kvalitnom balkánskom syre. Najchutnejší je ten ovčí. Všetko pokrájajte na rovnako veľké kúsky a dôkladne premiešajte. Najlepšie chutí s čerstvým pita chlebom.
2. Taliansko - kapustový šalát
Asi najznámejším talianskym šalátom je paradajkové caprese. My si predstavíme nemenej chutný kapustový šalát. Je ideálnou prílohou ku grilovanému mäsu. Budete potrebovať ½ hlávky bielej kapusty, soľ, 3 červené cibule, 2 lyžice sušených paradajok naložených v olivovom oleji, vykôstkované zelené olivy, olivový olej, vínny ocot, trstinový cukor, čerstvo namleté čierne korenie a hladkolistú petržlenovú vňať na dozdobenie. Kľúčom k úspechu je nechať nastrúhanú, presolenú kapustu uležať až do zmäknutia (najmenej hodinu). Potom pridávajte zvyšné ingrediencie pokrájané na rezance a nakoniec zalejte zálievkou z octu, soli, cukru, korenia a olivového oleja.
3. Egypt - pomarančový šalát s olivami
Obľúbené dovolenková destinácia môže obohatiť aj váš letný jedálniček. Napríklad o pomarančový šalát s olivami. Z mála ingrediencií vykúzlite prekvapivo dobré jedlo. Stačia vám 3 veľké pomaranče, 1 biela cibuľa, vykôstkované čierne olivy, drvené červené korenie, čerstvý koriander a olivový olej. Nakrájajte pomaranče na tenké plátky a zbavte ich šupky, pokryte je kolieskami cibule a čiernymi olivami. Okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
4. Rakúsko - zemiakový šalát
Ak máte zemiakový šalát pevne spojený s obdobím Vianoc, potom ste možno ešte neochutnali odľahčený variant, pripravovaný u našich rakúskych susedov. Na jeho prípravu budete potrebovať uvarené zemiaky, červenú cibuľu, biely estragónový ocot, vajcia uvarené na tvrdo, slnečnicový olej, hovädzí vývar, korenie a soľ. Uvarené zemiaky, nakrájané na kolieska obložte pokrájanou cibuľou, zalejte octom, olejom a vývarom. Okoreňte soľou a korením. Nakoniec pridajte nakrájané vajce.
5. Libanon - tabouleh
Exoticky znejúce slovo tabouleh v sebe ukrýva vynikajúci šalát, ktorý je veľmi obľúbený na celom Blízkom východe. Jeho základom je bulgur, šťava a kôra z jedného bio citróna, nasekaná šalotka, jarná cibuľka, šalátová uhorka, 4 veľké paradajky zbavené semienok, veľký zväzok hladkolistej petržlenovej vňate, hrsť nasekanej mäty, lyžička rímska rasca, soľ, korenie, olivový olej a listy šalátu na podávanie. Bulgur pripravte podľa návodu a zmiešajte s ostatnými surovinami, pokrájanými na rovnako veľké kúsky. A očakávajte príval energie.
6. Maroko - marocký šalát
Milovníci sladkého pookrejú nad tradičným marockým šalátom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a bez problémov zasýti aj veľkých jedákov. Na jeho prípravu si prichystajte 250 g kuskusu, 1 lyžicu harrisy, 50 g namočených hrozienok, 6 nesírených sušených marhúľ, 400 g konzervované cíceru, 3 lyžice opražených píniových orieškov, šťavu z 1 citróna, soľ a olivový olej. Ku kuskusu pridajte pokrájané marhule, zvyšné ingrediencie a zalejte horúcou vodou. Chutí výborne teplý aj studený.
7. Dánsko - zelerový šalát
Dánska kuchyňa nám nie je príliš známa. Jednou z jej perál je chutný zelerový šalát. Zvládnete ho pripraviť behom chvíľky. Na 4 porcie si pripravte 1 menší zeler, 150 g sterilizovanej červenej repy, 2 jablká, šťavu z limetky, 100 g majonézy, štipku bieleho korenia a menší hlávkový šalát. Nakrájajte zeler, jablká a repu na tenké rezance. Zmiešajte s ostatnými ingredienciami (okrem šalátu) a nechajte odpočívať v chladničke. Servírujte na umytom liste šalátu.
8. Španielsko - ovocný šalát
Zvlášť malí maškrtníci zaplesajú nad ovocným šalátom, pochádzajúcim z Kanárskych ostrovov. Na jeho prípravu si prichystajte 2 dcl citrónovej šťavy, 1 avokádo, 1 papáju, čerstvý ananás, 3 banány, 2 pomaranče, 1 jablko a lyžicu cukru. Ovocie umyte, zbavte semienok a nakrájajte na rovnako veľké kúsky. Zalejte šťavou z citróna a oslaďte cukrom alebo javorovým sirupom.
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.