Ochutnajte moravské špeciality s nevšednými názvami
Vybrali sme pre vás niekoľko tradičných a obľúbených špecialít pôvodom z Moravy. Aké výborné pokrmy sa ukrývajú za nevšednými menami? Niektoré z nich už určite poznáte, s inými sa možno ešte len zoznámite. Vedzte však, že sú všetky veľmi chutné.
Horácké zahýbance
Horácké zahýbance predstavujú jednoduchú, a pritom zaujímavú úpravu pečeného zemiakového cesta s krajovou náplňou z jabĺk, mrkvy a maku. Uvedené suroviny svedčia o pôvode z Horácka, oblasti, ktorej najväčšiu časť dnes patrí do kraja Vysočina.
Recept pochádza z okolia Veľkého Meziříčí, mesta plného pamätihodností. Navštívte trebárs tamojší zámok, ktorého časť zaberá Múzeum Velké Meziříčí. Rozsiahly areál s hradbami a parkom má svoje miesto na zozname kultúrnych pamiatok. Z ďalších atraktívnych stavieb menujme kostol sv. Mikuláša na námestí, Novú synagógu, Starú synagógu využívanú ako múzeum ai.
Loštická cesnačka
Jednoduchá a zdravá polievka pôvodom z Loštíc býva dodnes súčasťou jedálničkov moravských krčmičiek. Hlavnými ingredienciami sú cesnak a tvarôžky, typické pre všetky moravské krčmy po celé minulé storočie.
Loštice leží v južnej časti okresu Šumperk v Olomouckom kraji a sú známe predovšetkým dlhou tradíciou výroby olomouckých syrečkov. Ostatne tu tiež nájdete múzeum, ktoré ponúka vhľad do histórie ich výroby. A čo je zvlášť zaujímavé, vyskytuje sa tu tiež Tvarôžková cukráreň, vyrábajúca Poštulkové Syrčekové múčniky - slané dobroty s jemnou Syrčekovou penou.
Záujemcovia o kultúru a históriu môžu navštíviť pamätník maliara Adolfa Kašpara a expozíciu o dejinách mesta, ateliér rezbára Jaroslava Beneša či židovskú synagógu. Tá je prístupná cez víkendy.
Lužické praskokrky
Tradičný recept z nekysnutého cesta pochádza z obce Lužice v okrese Hodonín. Rezance čiže "krajanke" sa zavárali do polievok, najmä fazuľových. Upravené s praženou krupicou boli pomerne sýte a podávali sa s hlávkovým šalátom ako hlavné poludňajšie jedlo. Varievali sa hlavne v lete, ale niektorým stravníkom príliš nevyhovovali jednak preto, že išlo o bezmäsité jedlo, a tiež kvôli tomu, že zle lezú do krku.
Lužice ležia 4 km juhozápadne od Hodonína a doteraz sa tu udržujú tradície a zvyky Slovácka. K miestnym zaujímavostiam patrí kostol sv. Cyrila a Metoda z roku 1874, súsošie Piety s krížom a pamiatkový domček zvaný Starý kvartýr, prerobený na múzeum.
Olomoucké syrečky
Výroba moravského zrejúceho syra z odtučneného mlieka sa už od 15. storočia tradične sústredila do regiónu Haná. Dnes je s ňou spojené, ako už vieme, mesto Loštice. Označenie olomoucké syrečky vzniklo vďaka trhom v Olomouci, kde sa syry predávali, hoci väčšina sa ich vyrábala v okolitých dedinách pod názvom sedliacke syrečky. Samo slovo tvarôžky má pôvod v tvarohu, medziproduktu výroby tvarôžkov.
Centrum Olomouca koncom apríla ožíva festivalom na počesť tejto typickej hanáckej špeciality. Návštevníci môžu ochutnávať tvarôžky v teplom aj studenom prevedení. Nechýbajú ani Syrčekové dezerty a pivo z Hanáckych minipivovarov. Súčasťou býva tiež zaujímavý sprievodný program zahŕňajúci vystúpenia folklórnych súborov.
Štramberské uši
Pochúťka z perníkového cesta v tvare kornútku sa tradične pečie v Štramberku a okolie. Od roku 2007 sú Štramberské uši prvým českým potravinárskym výrobkom, ktorému Európska únia priznala ochranu zemepisného označenia pôvodu v rámci štandardnej procedúry.
Štramberk sa nachádza v okrese Nový Jičín neďaleko Kopřivnice. Jeho dominantou je rovnomenný hrad s gotickou vežou Trúba, ktorá slúži ako rozhľadňa. Na námestí sídli Múzeum Štramberk a Múzeum Zdeňka Buriana. Na hore Kotúč sa potom nachádza mestský park Národný sad s galériou sôch a pamätníkov osobností slovenských dejín. Je tu aj jaskyňa Šipka, preslávená nálezom zlomku spodnej čeľuste neandertálskeho dieťaťa.
Valašský frgál
Vynikajúci koláč pôvodom z Valašska sa v súčasnosti rozšíril po celej krajine prostredníctvom jarmokov a folklórnych podujatí. Môžete ho ochutnať prakticky na každom remeselnom jarmoku pri príležitosti osláv nejakého výročia, napríklad v decembri o Napoleonských dňoch v Slavkove u Brna alebo počas populárnych burčiakových slávností v Znojme. Z veľkých okrúhlych koláčov rozmanitých príchutí si určite vyberiete ten svoj, či už to bude lekvárové, čučoriedkový, brusnicový, hruškový, tvarohový, makový alebo úplne iný.
Žítkovské naleváky
Ide o jednu z tradičných úprav placiek pečených na platni. Polevu tvorí maslo, horúce mlieko, mak a cukor. Používala sa aj na iné buchty. Podobne pripravená slávnostnejší buchta sa podáva aj ako štedrovečerné jedlo zvanej "pukance".
Recept pochádza zo Žítkovej, čo je obec v okrese Uherské Hradiště v Zlínskom kraji. Jej historické územie sa rozkladá v piatich katastrálnych územiach a dvoch štátoch (ČR a SR). K zaujímavým miestam obce patrí kaplnka Panny Márie Kopanické, novo zbudovaná stavba pekne zapadajúca do krajiny.
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.