Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ochutnajte Bulharsko: Tanier plný balkánskeho temperamentu

Kto už mal tú česť stráviť nejaký čas v tejto pohodovej krajine, iste dosvedčí, že tunajšie pláže, pamiatky, príroda a služby uspokoja aj tých najnáročnejších turistov. Najtypickejšou vlastnosťou Bulharov je ich očividná radosť zo života, pohostinnosť a družnosť. Svoje dni si radi spríjemnia množstvom osláv, tancom, spevom aj fantastickým jedlom. Pýši sa dlhovekosťou, ktorá trhá rekordy, ale nehľadajte v tom žiadne čáry a kúzla, balkánska kuchyňa je totiž jednou z najzdravších v Európe. O dôvod viac, vydať sa s nami na výlet do miestnych reštaurácií i kuchýň, zdvihnúť pokrievky hrncov a aspoň pomyselne nasať omamnú vôňu najslávnejších miestnych lahôdok.

Senzačné jedlo a dlhovekosť

Pokiaľ máte na dovolenke občas problém s tým sa rozhodnúť, či budete dodržiavať rady nutričných špecialistov, alebo sa oddáte nezriadenému hodovaniu, Bulharsko pre vás bude krajinou zasľúbenou. Ide tu celkom ľahko obe, na prvý pohľad nezlučiteľné varianty, skombinovať tak bez toho, aby ste sa domov vracali o pár kíl ťažšie. Ako je to možné? Tunajšia gastronómia je doslova prešpikovaná zeleninou, rybami, grilovaným mletým mäsom, mliečnymi výrobkami a rôznymi polievkami. Do všetkého sa pridáva  dávka korenia, na pomyselnom piedestále dochucovadiel potom nájdete čubricu (saturejka), cesnak a rímsku rascu. Bulharské jedlo je skrátka rokmi vypilovaný, dokonalý mix toho najlepšieho zo stredomorskej a orientálnej kuchyne. Pripravení? Tri, dva, jedna ... Malá degustácia tunajších špecialít začína!

Zájazdy do Bulharska

Tarator

Shutterstock

Možno vás to prekvapí, ale Bulhari tvrdia, že práve oni vynašli jogurt a sú na to patrične hrdí. Dokonca tak, že sa kyslý mliečny výrobok stal súčasťou celej plejády balkánskych receptov. Tým najslávnejším z najslávnejších je táto studená polievka s kôprom, orechmi, uhorkami a cesnakom. Je všadeprítomná a kvôli použitým ingredienciám sa v podstate jedná o elixír mladosti pre vaše črevá. Tunajší jogurt totiž obsahuje baktériu s príznačným názvom Lactobacillus bulgaricus, ktorá má blahodarný vplyv na mikroflóru v zažívacom trakte a vďaka priaznivej klíme môže rásť len v určitých regiónoch v Bulharsku, pretože inde mutuje. Dajte si na dovolenke Tarator každý deň a uvidíte sami, že sa domov vrátite ako znovuzrodenie!

Banica

Senzačné samostatné jedlo, príloha, predjedlo, desiata do školy, či rýchlovka do ruky. Tento plnený koláč z cesta filo si pre jeho variabilitu zamilujete na prvý pohľad aj ochutnanie. Slávna dobrota sa naplní zmesou vajec, jogurtu a balkánskeho syra, stočí do tvaru pripomínajúceho špirálu a upečie. Má mnoho obmien, a tak môžete naraziť napríklad na verziu s tekvicou, špenátom, či alternatívu so sladkou náplňou. Jedno je isté, chutí bezkonkurenčne!

10 dôvodov prečo stráviť letnú dovolenku v Bulharsku

Prečítajte si aj:

10 dôvodov prečo stráviť letnú dovolenku v Bulharsku

Kebapče

Shutterstock

Spomínate s láskou na školskú jedáleň a pokrm čevabčiči? Potom vás možno poteší, že jedlo bolo inšpirované práve bulharským Kebapčom. Ide o mleté ​​mäso (spravidla hovädzie a bravčové), ktoré sa vytvaruje do typických valčekov a griluje na špajli. Do zmesi sa pridáva rímska rasca a čubrica, bez ktorej miestni nedajú ani ranu a je v podstate bulharským národným klenotom. S lahôdkou sa stretnete ako v pouličných stánkoch, tak v tých najvyhlásenejších reštauráciách. Po vzore miestnych si k mäsu dajte poriadnu porciu Šopského šalátu a vedzte, že pocit blaženosti, ktorý sa vám rozleje v ústach aj v celom tele, len tak niečo neprekoná.

Zájazdy na Slnečné pobrežie

Grundle

Malým vyprážaným rybičkám, ktoré sa celé obalia v cestíčku, hovoria na Balkáne aj „caca“. Či už korzujete po promenáde, alebo sa len tak v žabkách prechádzate po pláži, do nosa vás každú chvíľku praští ich nezameniteľná vôňa, za ktorú mnohí omámene kráča rovnako nadšene, ako somárik za mrkvičkou. Dajte si treba len tak na ulici s pivom, pozorujte štvrkot okolo vás a nasávajte bulharskú ľahkosť bytia.

Garaš

Kosta Garaš bol skvelý rakúsko-uhorský cukrár, ktorý sa na konci 19. storočia vyučil vo Viedni a pôsobil v najlepších bulharských grandhoteloch. A práve vďaka nemu, si aj my obyčajní smrteľníci, môžeme počas svojej balkánskej dovolenky zmlsnúť na fantastickej torte, ktorá nesie jeho meno. Má plnú, orechovo-čokoládovú chuť, doslova sa vám rozpustí na jazyku a nájdete ho v každej miestnej cukrárni. Ak hľadáte skutočnú sladkú bombu, vďaka ktorej sa oplatí porušiť všetky diétne pravidlá, Garaš by mal mať čestné prvé miesto na vašom zozname.

Autom do Bulharska

Prečítajte si aj:

Autom do Bulharska

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.