Objavte thajskú kuchyňu - 4 oblasti, nespočet chutí!
Úžasná rozmanitosť thajskej kuchyne robí z Thajska jednu z najlákavejších krajín pre turistov na svete. Thajská kuchyňa zahŕňa pokrmy zo štyroch odlišných oblastí: centrálnej nížiny, severu, severovýchodu a juhu. Jednotným prvkom, ktorý všetky kuchyne spája, je spôsob akým s apoužíva korenie a kyslé, sladké a slané príchute, aby vznikla výrazná a vyrovnaná chuť. Medzi kľúčové ingrediencie patrí všade prítomné chilli, ktoré sa používa pre dodanie ohnivej pikantnosti skoro v každom jedle. Limetková šťava a tamarind sú strojcami kyslej chuti, zatiaľ čo o sladkosť sa často postará palmový cukor. Slanosť vzniká pridaním rybacej omáčky, tiež známej ako Nam Pla, krevetovej pasty Kapi, alebo pre severovýchod typickou fermentovanou rybou nazývanou Pla Ra.
Thajskú lásku k spoločnému jedlu možno snáď najlepšie ukázať na bežnom pozdrave „Kin Khao Reu Yang“, ktorý možno voľne preložiť ako „Už si jedol?“ a je thajským ekvivalentom pre slovenskú frázu „Ako sa máš?“. Odporúčame sa pred čítaním tohto článku sa poriadne najesť, inak vám o chvíľu začne poriadne škvŕkať v bruchu!
Severovýchodná oblasť
Severovýchodná oblasť Thajska, alebo aj Isan, je známa svojim grilovaným mäsom, lepkavou ryžou, silno fermentovanými šalátmi a vrchovato naloženými taniermi plnými čerstvej zeleniny a byliniek. Severovýchodná kuchňa je nielen populárna vo všetkých štyroch oblastiach Thajska, ale je aj hlavným bodom thajskej kulinárskej turistiky a teší sa veľkej obľube u nových návštevníkv. Pokrmy severovýchodu možno najľahšie nájsť aj mimo tejto oblasti, pretože Isanskí pracovníci si vozia svoje jedlo so sebou ak ich práca zavedie ďaleko od domova.
Poprednou filozofiou tejto kuchyne je rovnováha chutí. Na Isanskom stole nájdete jedlo ostré, sladké, kyslé aj slané. Medzi najznámejšie a našťavnatejšie pokrmy patrí Kai Yang (grilované kura) podávané so sladkou omáčkou a lepkavou ryžou, Som Tam (šalát zo zelenej papáje), ku ktorému dostanete slané vajce, alebo malé kraby, Lap (ostré mleté mäso, alebo ryby), šaláty dochutené limetkovou šťavou a mätou, grilovaným bravčovým krkom a veľmi ostrými klobásami. Medzi základné Isanské pochutiny patrí aj hmyz, na kterom si pochutnávajú najmä ryžoví farmári.
Severná oblasť
Pri návšteve Chiang Mai sa určite hneď zamilujete do kuchyne severnej oblasti, tiež známej ako Lannská kuchyňa, keď ochutnáte jej výborné Khao Soi (nudle na kari). Kontrast chuti a konzistencia dominujú červenožltému vývaru z kokosu a kari a chrumkavé nudle sú navršené na vrstvé poddajných nudlí so šťavnatým mäsom z kuracích stehien. Nič nevystihuje severnú thajskú kuchyňu tak, ako práve Khao Soi.
Lahodné jedlá ako Kaeng Hung Le (korenené kari), Khanom Chin Nam Ngiao (ostré ryžové nudle), Kaeng Khanun On (kari z nezrelej žakie) a Kaeng Hoa (smažené kari) sú ovplyvnené krajinami, ktoré zdieľajú hranicu so severom a hrdo ukazujú výrazné chute tejto oblasti. Ak sa rozhodnete prísť niekedy od polovice marca do apríla, môžete ochutnať polievku Kaeng Phak Wan Kai Mot Daeng (zeleninová polievka s mravenčími vajíčkami), ktorá se považuje za vzácne a luxusné jedlo.
Medzi najlepšie miestne predkrmy sa radia Nam Phrik Ong / Nam Phrik Num (chilli dipy), Sai Ua (severná klobása s kari) a Khaep Mu (chrumkavý bravčový bôčik) podávaný s veľkým množstvom ľahko povarenej zeleniny.
Južná oblasť
Pravdepodobne najmenej známa a nepochopená kuchyňa Thajska je kuchyňa južnej oblasti, ktorá je charakterizovaná korením a ostrosťou. Jej najsilnejšie kari a príchute sú tvorené za pomoci pálivého chilli a kyslého tamarindu.
Rovnako ako severná. tak aj kuchyňa južnej oblasti zdieľa svoje chute so susednými zemami, predovšetkým s Malajziou a Indonéziou. Prvotným vplyvom je veľká moslimská populácia s množstvom rybárskych flotíl. Južná kuchyňa pozostáva predovšetkým z morských plodov a mäsa a pre dochutenie používa množstvo citrónovej trávy a listy kafrovej limetky (maurícijskej papedy). Medzi významné delikatesy patrí Kaeng Tai Pla (kari z fermentovaných rýb), Kaeng Som Pla (ostrá a nakyslá rybacia polievka) a Kua Kling (kari z nasucho smaženého mäsa). Ďalšou špecialitou je Massaman, dusené kari z mäsa a zemiakov.
Oblasť centrálnej nížiny
Kuchyne z oblasti centrálnej nížiny sú pravdepodobne to, čo by návštevníci označili ako "thajské jedlo", pretože sem spadajú dobre známe pokrmy ako napríklad Phat Thai, alebo kari pasty zahŕňajúce kľúčové ingrediencie ako chilli, cesnak, galangal, citronovú trávu a krevetovú pastu. V srdci tejto oblasti sa nachádza Bangkok so svojimi ryžovými poliami, veľkým množstvom riečnych rýb a úrodnou pôdou.
Centrálna nížina je tiež domovom pre jasmínovú ryžu, ktorá patrí medzi vrchné thajské exportované potraviny a používa sa na varenie po celom svete. Je aj rodiskom Kaeng Khiao Wan (zeleného kari) a Tom Yam Kung (ostrá a nakyslá krevetová polievka). Šalát Som Tam má tiež svoju verziu v tejto oblasti, konkrétne sa tu dochucuje slaným nálevom z kreviet.
Pre neznalé oko môže byť ťažké rozoznať od seba jendotlivé thajské kuchyne, avšak pokiaľ sa budete riadiť týmto návodom, získate ten najlepší zážitok z thajskej kuchyne a oceníte bohatú rozličnosť thajskej gastronómie a geografie skrz výborné pokrmy.
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.