Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte 5 najoriginálnejších koktailov sveta + recepty

Hľadáte dokonalý koktail s ktorým dovolenka naberie ešte väčšie grády? Či už uprednostňujete osviežujúcu Margaritu na pláži v Mexiku alebo odvážne Negroni v rušnom mestskom bare, pre každého máme niečo. Pohodlne sa usaďte, vezmite si šejker a pridajte sa k nám na cestu cez tie najchutnejšie a najznámejšie koktaily na svete.

PrehľadMixológiaMargaritaCosmopolitanCaipirinhaNegroniMojito

Prehľad

História koktailov je fascinujúcou témou, ktorá trvá niekoľko storočí a bola formovaná širokou škálou kultúrnych, sociálnych a ekonomických faktorov. Od ich skromných počiatkov v podobe jednoduchých nápojov z liehovín vody, cukru a horčiny sa koktaily vyvinuli v komplexný a sofistikovaný nápoj, ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na celom svete.

Každá krajina má svoje jedinečné kokteilové recepty, ingrediencie a spôsoby prípravy, za ktorým sa často skrýva celá história či jedinečný príbeh. Bola by škoda ich nevyskúšať a to k tomu v meste ich rodiska! 

Viac článkov o gastronómií

Čo je mixológia?

Mixológia je umenie a veda o vytváraní miešaných nápojov, často označovaných ako koktaily. Zahŕňa štúdium rôznych liehovín, likérov, štiav, sirupov, horčín a iných prísad, ako aj ich históriu a kultúrny význam. Mixológovia, známi aj ako barmani alebo experti na koktaily, využívajú tieto znalosti na výrobu jedinečných a lahodných koktailov, ktoré potešia zmysly a ukážu svoju kreativitu a odbornosť.

Svätomartinské vína na Slovensku a v Európe

Prečítajte si aj:

Svätomartinské vína na Slovensku a v Európe

1.) Margarita (Mexiko)

Shutterstock

Pokiaľ viete, že hlavnou ingredienciou tejto kokailovej klasiky je tequila, asi ľahko uhádnete, že drink pochádza zo slnečného Mexika. Vydajte sa do zeme kaktusov a užite si s Margaritou v ruke belostné pláže, rozprávkovú prírodu, stopy mayskej civilizácie i neprekonateľné tacos a fajitas!

Recept na Margaritu: 

  • 60 ml tequily
  • 30 ml limetkovej šťavy
  • 20 ml pomarančový likér (Cointreau/ Triple Sec)
  • Soľ 
  • Kocky ľadu

Postup: Vychladený pohár natrite soľou tak, že okraj potriete kúskom limetky a ponoríte do misky so soľou. V šejkri zmiešajte tequilu, limetkovú šťavu a Cointreau/Triple Sec, ľad a dobre pretrepte. Zmes preceďte do pohára so soľným okrajom naplneného ľadom. Ozdobte plátkom limetky a podávajte.

Ponuky v Mexiku

2.) Cosmopolitan (USA)

Korene ružového obľúbenca s obsahom vodky a brusnicového džúsu, by sme mohli nájsť v USA už v dobách pred druhou svetovou vojnou. Definitívne ho medzi kokteilové hviezdy katapultoval seriál Sex v meste, v ktorom si ho s obľubou dopriali hlavné hrdinky v baroch na Manhattane, aby zahnali smútok z milostných románov. A práve v srdci New Yorku vraj chutí najlepšie! 

Recept na Cosmopolitan: 

  • 40 ml vodky
  • 15 ml pomarančového likéru (Cointreau/ Triple Sec)
  • 30 ml brusnicovej šťavy
  • 15 ml limetkovej šťavy
  • Kocky ľadu

Postup: Naplňte kokteilový šejker kockami ľadu. Do šejkra pridajte vodku, triple sec, brusnicový džús a limetkovú šťavu. Zmes intenzívne pretrepávajte asi 10 sekúnd. Kokteil precedíme do vychladeného pohára na martini. V prípade potreby ozdobte plátkom limetky alebo pomarančovou kôrou.

3.) Caipirinha (Brazília)

Ak súhlasíte s príslovím, že v jednoduchosti je krása, tak si tento brazílsky národný drink z destilátu Cachaça zamilujete. Pôvodne bol vraj liekom proti chrípke a liečivé účinky má dozaista aj pre vašu myseľ. Pri jeho popíjaní totiž takmer hmatateľne pocítite bezstarostnú atmosféru leta.

Recept na Caipirinhu:

  • 60 ml cachaça (brazílsky rum) 
  • 30 ml limetkovej šťavy
  • trstinový cukor 
  • 1/2 limetka
  • Limetky na ozdobu

Postup: Do wiskey pohára pridáme na štvrťky nakrájanú polovicu limetku a pridáme dve lyžičky trstinového cukru. Všetko spolu dobre podrtíme, aby limetka pustila šťavu! Pridáme brazílsky rum Pitú Cachaca, drtený ľad a dobre premiešame lyžičkou. 

Pretancujte karneval v Riu v rytme samby!

Prečítajte si aj:

Pretancujte karneval v Riu v rytme samby!

4.) Negroni (Taliansko)

Odvážne a horkosladké Negroni  vznikol v Taliansku začiatkom 20. storočia a odvtedy sa stal základom všetkých barov a reštaurácií po celom svete.  Negroni je známy svojou rovnováhou horkých a sladkých chutí, čo z neho robí komplexný a uspokojujúci nápoj pre tých, ktorí majú radi výrazné chute.

Recept na Negroni: 

  • 30 ml ginu
  • 30 ml sladkého vermutu
  • 30 ml Campari
  • Pomarančová kôra, na ozdobu

Postup: Do wiskey poháre pridáme gin, sladký vermut, Campari, ľad a dobre premiešame. Ozdobíme pomarančovou kôrou.

Sardínia z Bratislavy

5.) Mojito (Kuba)

Osviežujúca legenda medzi miešanými drinkami, ktorú si môžete dať snáď v každom bare na svete, má svoje korene na Kube. Táto krajina s tyrkysovým morom a usmievavými domorodcami je známa výrobou fantastického rumu a pestovaním cukrovej trstiny. Zmiešajte tieto dve zložky, pridajte limetku, mätu a sódu a vznikne drink, ktorý vystrelí vaše chuťové poháriky do nebeských výšin!

Recept na Mojito: 

  • 60 ml bieleho rumu
  • ½ limetky
  • trstinový cukor
  • 8-10 lístkov čerstvej mäty
  • 60 ml sódy
  • Drvený ľad

Postup: Do väčšieho pohára pridám na štvrťky nakrájanú polku limetky a 2 lyžičky trstinového cukru a lístky mäty. Všetko spolu dobre podrtíme! Rozdrveným ľadom naplníme pohár až po samý vrch a pridáme biely rum. Dobre a rýchlo premiešame barmanskou lyžičkou a na záver doplníme sódov. 

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.