Objavte 5 najoriginálnejších koktailov sveta + recepty
Hľadáte dokonalý koktail s ktorým dovolenka naberie ešte väčšie grády? Či už uprednostňujete osviežujúcu Margaritu na pláži v Mexiku alebo odvážne Negroni v rušnom mestskom bare, pre každého máme niečo. Pohodlne sa usaďte, vezmite si šejker a pridajte sa k nám na cestu cez tie najchutnejšie a najznámejšie koktaily na svete.
PrehľadMixológiaMargaritaCosmopolitanCaipirinhaNegroniMojito
Prehľad
História koktailov je fascinujúcou témou, ktorá trvá niekoľko storočí a bola formovaná širokou škálou kultúrnych, sociálnych a ekonomických faktorov. Od ich skromných počiatkov v podobe jednoduchých nápojov z liehovín vody, cukru a horčiny sa koktaily vyvinuli v komplexný a sofistikovaný nápoj, ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na celom svete.
Každá krajina má svoje jedinečné kokteilové recepty, ingrediencie a spôsoby prípravy, za ktorým sa často skrýva celá história či jedinečný príbeh. Bola by škoda ich nevyskúšať a to k tomu v meste ich rodiska!
Čo je mixológia?
Mixológia je umenie a veda o vytváraní miešaných nápojov, často označovaných ako koktaily. Zahŕňa štúdium rôznych liehovín, likérov, štiav, sirupov, horčín a iných prísad, ako aj ich históriu a kultúrny význam. Mixológovia, známi aj ako barmani alebo experti na koktaily, využívajú tieto znalosti na výrobu jedinečných a lahodných koktailov, ktoré potešia zmysly a ukážu svoju kreativitu a odbornosť.
Prečítajte si aj:
1.) Margarita (Mexiko)
Pokiaľ viete, že hlavnou ingredienciou tejto kokailovej klasiky je tequila, asi ľahko uhádnete, že drink pochádza zo slnečného Mexika. Vydajte sa do zeme kaktusov a užite si s Margaritou v ruke belostné pláže, rozprávkovú prírodu, stopy mayskej civilizácie i neprekonateľné tacos a fajitas!
Recept na Margaritu:
- 60 ml tequily
- 30 ml limetkovej šťavy
- 20 ml pomarančový likér (Cointreau/ Triple Sec)
- Soľ
- Kocky ľadu
Postup: Vychladený pohár natrite soľou tak, že okraj potriete kúskom limetky a ponoríte do misky so soľou. V šejkri zmiešajte tequilu, limetkovú šťavu a Cointreau/Triple Sec, ľad a dobre pretrepte. Zmes preceďte do pohára so soľným okrajom naplneného ľadom. Ozdobte plátkom limetky a podávajte.
2.) Cosmopolitan (USA)
Korene ružového obľúbenca s obsahom vodky a brusnicového džúsu, by sme mohli nájsť v USA už v dobách pred druhou svetovou vojnou. Definitívne ho medzi kokteilové hviezdy katapultoval seriál Sex v meste, v ktorom si ho s obľubou dopriali hlavné hrdinky v baroch na Manhattane, aby zahnali smútok z milostných románov. A práve v srdci New Yorku vraj chutí najlepšie!
Recept na Cosmopolitan:
- 40 ml vodky
- 15 ml pomarančového likéru (Cointreau/ Triple Sec)
- 30 ml brusnicovej šťavy
- 15 ml limetkovej šťavy
- Kocky ľadu
Postup: Naplňte kokteilový šejker kockami ľadu. Do šejkra pridajte vodku, triple sec, brusnicový džús a limetkovú šťavu. Zmes intenzívne pretrepávajte asi 10 sekúnd. Kokteil precedíme do vychladeného pohára na martini. V prípade potreby ozdobte plátkom limetky alebo pomarančovou kôrou.
3.) Caipirinha (Brazília)
Ak súhlasíte s príslovím, že v jednoduchosti je krása, tak si tento brazílsky národný drink z destilátu Cachaça zamilujete. Pôvodne bol vraj liekom proti chrípke a liečivé účinky má dozaista aj pre vašu myseľ. Pri jeho popíjaní totiž takmer hmatateľne pocítite bezstarostnú atmosféru leta.
Recept na Caipirinhu:
- 60 ml cachaça (brazílsky rum)
- 30 ml limetkovej šťavy
- trstinový cukor
- 1/2 limetka
- Limetky na ozdobu
Postup: Do wiskey pohára pridáme na štvrťky nakrájanú polovicu limetku a pridáme dve lyžičky trstinového cukru. Všetko spolu dobre podrtíme, aby limetka pustila šťavu! Pridáme brazílsky rum Pitú Cachaca, drtený ľad a dobre premiešame lyžičkou.
Prečítajte si aj:
4.) Negroni (Taliansko)
Odvážne a horkosladké Negroni vznikol v Taliansku začiatkom 20. storočia a odvtedy sa stal základom všetkých barov a reštaurácií po celom svete. Negroni je známy svojou rovnováhou horkých a sladkých chutí, čo z neho robí komplexný a uspokojujúci nápoj pre tých, ktorí majú radi výrazné chute.
Recept na Negroni:
- 30 ml ginu
- 30 ml sladkého vermutu
- 30 ml Campari
- Pomarančová kôra, na ozdobu
Postup: Do wiskey poháre pridáme gin, sladký vermut, Campari, ľad a dobre premiešame. Ozdobíme pomarančovou kôrou.
5.) Mojito (Kuba)
Osviežujúca legenda medzi miešanými drinkami, ktorú si môžete dať snáď v každom bare na svete, má svoje korene na Kube. Táto krajina s tyrkysovým morom a usmievavými domorodcami je známa výrobou fantastického rumu a pestovaním cukrovej trstiny. Zmiešajte tieto dve zložky, pridajte limetku, mätu a sódu a vznikne drink, ktorý vystrelí vaše chuťové poháriky do nebeských výšin!
Recept na Mojito:
- 60 ml bieleho rumu
- ½ limetky
- trstinový cukor
- 8-10 lístkov čerstvej mäty
- 60 ml sódy
- Drvený ľad
Postup: Do väčšieho pohára pridám na štvrťky nakrájanú polku limetky a 2 lyžičky trstinového cukru a lístky mäty. Všetko spolu dobre podrtíme! Rozdrveným ľadom naplníme pohár až po samý vrch a pridáme biely rum. Dobre a rýchlo premiešame barmanskou lyžičkou a na záver doplníme sódov.
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.