Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov
Milujete mäso a vôňa pečeného vám vždy vyčarí úsmev na tvári? Skvelých mäsových špecialít sa nemusíte vzdávať ani počas dovolenky. V týchto krajinách si zaručene pochutnáte.
Božská Argentína
Skúsení gurmáni vedia, že ten, kto raz ochutná hovädzie mäso pochádzajúce z tejto krásnej juhoamerickej krajiny, úplne prepadne jeho skvelej chuti. Len si to predstavte: argentínske kravy a býky spásajúce rozsiahle pastviny, dostatok pohybu a prirodzená strava sa teda odrážajú na kvalite ich mäsa. Asi teda niet divu, že priemerný Argentínec ročne zje 70 kilogramov mäsa. Ak patríte medzi pôžitkárov či vášnivých jedákov, pribaľte si radšej voľnejšie nohavice. Čakajú na vás totiž skvelé grilované rib eye steaky, vysoká roštenka, flank steaky a T-bone steaky s tradičnou paradajkovou omáčkou chmichuri. Tiež sa vám už zbiehajú slinky?
Prečítajte si aj:
Pôžitkárske Nemecko
Mäso a zase mäso, tak by sa dala charakterizovať nemecká kuchyňa. V každej zo šestnástich spolkových krajín môžete ochutnať krajové špeciality, v ktorých hrajú prím mäsové pochúťky. Návšteva Berlína by nebola kompletná bez ochutnávky koreneného Currywurstu, pod krkolomným názvom Schweinshaxe sa skrýva dokonalo prepečené bravčové koleno. Našincov asi príliš neprekvapia teľacie rezne, sekaná so zemiakovým šalátom alebo obdoba našej paradajkovej omáčky s hovädzím mäsom. A samozrejme nesmie chýbať polliter dobre vychladeného piva. Deti si zamilujú Sauerbraten mit Lebkuchen-Sosse, teda bravčové s perníkovou omáčkou.
Ochutnajte Nemecko: Najvýhodnejšie zájazdy tu
Horúce Mexiko
Ak prijmete pozvanie k tradičnej mexickej hostine, tak môžete počítať so štedrou dávkou zeleniny, kukuričných placiek, fazúľ, silného chilli a výborného hovädzieho aj rybieho mäsa. Pod horúcim slnkom skvelo chutia grilované morské plody, chilli con carne alebo mäsom plnené tortily Tostadas. Mexická kuchyňa je svieža, pestrá a podmanivá. Zamilujete si ju rovnako ľahko ako slnečné pláže, starobylé pamiatky aj vrelé úsmevy domorodcov.
Prečítajte si aj:
Šťastie nájdete vo vode: 9 tipov na fascinujúce vodné lokality
Pikantné Maďarsko
V tradičnej maďarskej kuchyni by ste vegetariánske špeciality hľadali márne. Temperamentní Maďari sa s chuťou zahryznú do pikantnej klobásky, paštéty z husej pečienky alebo tlačenky. V jedálnych lístkoch našich reštaurácií síce už zľudovel famózny maďarský guláš, perkelt, lečo alebo roštenka s ryžou. Avšak pochutiť si na nich priamo v krajine pôvodu, to je priamo gurmánsky koncert.
Prečítajte si aj:
Exotická Brazília
Podoben ako Argentína má aj Brazília povesť steakovej veľmoci. Nižšia cenová hladina aj obľuba reštaurácií all-you-can-eat sem vábi jedákov z celého sveta. Ochutnávka morských plodov v niektorom z fast foodov vás nechá skúsiť skutočný význam slova čerstvé. A ohňom pobozkané hovädzie mäso odkrajované po tenkých plátkoch priamo z grilu je tak výborné, že nie je potrebné prebíjať jeho chuť žiadnym korením. Výdatnú hostinu môžete zakončiť napríklad jednohubkou tvorenou grilovanými kuracími srdiečkami v bylinkovom cestíčku.
Prečítajte si aj:
Rybie Nórsko
Drsné klimatické podmienky nie príliš vhodné k pestovaniu ovocia či zeleniny významne ovplyvnili stravovacie návyky obyvateľov tejto škandinávskej krajiny. Potomkov chrabrých Vikingov tak na tanieri poteší veľrybie mäso, losos pripravený na mnoho spôsobov, polievka z morských plodov, sleď nakladaná v octe, rybie karbonátky či jahňacie mäso s kapustou. Až nórske špeciality prvýkrát ochutnáte, pravdepodobne si ich zamilujete na celý život.
Prečítajte si aj:
Luxusné Japonsko
Jedlo je neoddeliteľnou súčasťou japonskej kultúry. Netradičné chuťové kombinácie, krásna úprava jedla aj všadeprítomné sushi. A v neposlednej rade aj najdrahšie a najlepšie hovädzie mäso na svete. Mäso skotov plemena Wagyu sa vyznačuje veľmi výrazným mramorovaním a jedinečnou chuťou. K tej prispieva aj menu a starostlivosť, o ktorej môžu obyvateľky našich kravínov iba snívať. Okrem masáži je skotom z oblasti Kóbe dopriate počúvanie vážnej hudby, vyberaná strava aj pravidelná dávka piva či saké.
Prečítajte si aj:
Kozmopolitná Juhoafrická republika
Podobne rozmanitá ako tunajšia príroda je aj miestna kuchyňa. Miešajú sa v nej vplyvy britské, portugalské, holandské aj tradičné africké. Po návšteve niektorého z národných parkov, púšte Kalahari alebo čarokrásneho Kapského mesta si môžete bez obáv vybrať niektorý z exoticky znejúcich pokrmov. Výborná je omáčka Potjiekos, vzdialene pripomínajúca guláš, sušené mäso Droewors aj korenené klobásky Boerewors predávané v pouličných stánkoch s pečivom, paradajkami a cibuľou.
Obajvujte: Najvýhodnejšie zájazdy do Juhoafrickej republiky
Dobrodružné Filipíny
Z niektorých kulinárskych špecialít bežne konzumovaných v tejto krásnej krajine chytá útlocitných Európanov hrôza. Avšak čo sa týka podávania podivných pokrmov, radia sa Filipíny vedľa iných ázijských krajín medzi tie umiernejšie. V množstve reštaurácií sa pripravujú pečené prasiatka, grilované vnútornosti, párky, smažené špízy, omáčky a poctivé polievky. Filipínci mäso milujú. Ak chcete ochutnať niečo tradičné a neobyčajné, stavte na pokrm zvaný balut. Surové či na tvrdo uvarené vajce ukrýva čiastočne vyvinutý kačací zárodok. Často si môžete zvoliť štádium vývoja. Tak dobrú chuť a odporúčame si dať na nos štipec, balut totiž úplne nevonia...
Prečítajte si aj:
Delikatesy z Kambodže: Tarantule na tanieri alebo žaba na špajli?
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.