Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kam sa vydať na zaujímavé miesta v Kalábrií?

Kalábria, Taliansko

Kalábria, Taliansko

Určite sa medzi Vami nájde mnoho tých, ktorí Taliansko milujú. Či už pre jej pamiatky, piesočnaté pláže alebo gastronómii. Ale navštívili ste už aj jeho južnú časť – Kalábriu?

Kalábria sa nachádza južne od Neapola. Jedná sa prevažne o hornatú oblasť. Zo západu, juhu a východu je obmývaná morom. V posledných rokoch sa tu cestovný ruch veľmi rozvíja vďaka krásnym plážam bielej, zlatej aj tmavej farby. Z celého Talianska tu nájdete to najčistejšie more a dokonca je označovaná ako talianska perla.

Tropea

Najnavštevovanejšie a najkrajšie mesto v Kalábrii. Mesto Tropea je postavené na skale (výbežok Monte Poro), ležiacej medzi dvoma zátokami Sant Eufemia a Gioia. Tropea vznikla za grécko-normandskej doby, z ktorej sa zachovalo niekoľko kostolov, kaplniek a palácov. Pod mestom sa nachádzajú krásne piesočnaté pláže. Hlavným produktom mesta Tropea je červená cibuľa (Cipolla di Tropea), z ktorej sa dokonca vyrába aj zmrzlina.

Tropea

Tropea

Castello Aragonese

Aragonská pevnosť sa nachádza v stredisku Isola di Capo Rizzuto. Bola postavená v roku 1521 na pieskovcovom ostrovčeku a bola jednou z niekoľkých pobrežných opevnení. Táto najsilnejšia bašta však hneď pri prvej skúške neodolala a musela kapitulovať 29. apríla 1536. Zajatcom z pevnosti bol aj Giovan Dionigi Galena Occhiati a ako sultánov admirál sa neskôr stal obávaným pirátom kalábrijského pobrežia.

Castello Aragonese

Castello Aragonese

Mys Capo Vaticano

Je najkrajšou pobrežnou časťou Kalábrie. Poznávacím znamením je aj starý maják Belveder na vrcholku mysu. Panenské pláže, zátoky a útesy nájdete aj v mestečku Ricadi Capo Vaticano, v ktorom si môžete počas šnorchlovania užiť bohatý podmorský život. Z mnohých miest tohto strediska môžete za pekného počasia dovidieť aj na vulkanické Liparské ostrovy či sopku Stromboli. Zaujímavosťou sú tu aj domy, ktoré sú vytesané do skál.

Capo Vaticano

Capo Vaticano

Gerace

Stredoveké mestečko je vybudované na skalnom masíve a býva turistami označované ako živý skanzen. Dominantou okolia je katedrála, vysvätená v roku 1045, ktorá je označovaná za najväčšiu cirkevnú stavbu v Taliansku. Navštíviť môžete remeselnícku štvrť Borgatella, ruiny románskeho hradu, či niektorý zo stovky kostolíkov. Výhodou je, že staré mesto môžete spoznať v pokoji, nerušení žiadnu dopravou.

Gerace, Taliansko

Gerace, Taliansko

Pentedattilo

Obyvatelia túto dedinu opustili počas veľkého zemetrasenia v roku 1783 a nikdy sa sem už nevrátili. Práve preto je tiež prezývaná mesto duchov, ktoré je skryté v mohutných skalách. Ide o jedno z najviac fotografovaných miest v Kalábrii aj vďaka tomu, že skaly pripomínajú otvorenú ľudskú dlaň.

Pentedattilo

Pentedattilo

Národný park Pollino

Parco Nazionale del Pollino je najväčším parkom v Taliansku (2000 km2). Počas návštevy môžete vidieť veľa chránených rastlín a živočíchov, nádhernú nedotknutú prírodu, ktorú dotvárajú skaly s vodnými tokmi. Žije tu aj niekoľko tisíc obyvateľov, ktorí dodnes uchovávajú tradície juhotalianskeho spôsobu života.

Národný park Pollino

Národný park Pollino

Za gastronomickým zážitkom

Máte radi talianske tartufo? Nevynechajte návštevu mestečka Pizzo Calabro, ktoré je akousi "kolískou" tohto dezertu. A že vlastne neviete čo to tartufo je? Zmrzlinová guľa plnená likérom alebo ovocím, ktorá je obalená v čokoláde, orieškoch či kokose. A ako tento pokrm vznikol? Miestny cukrár sa chcel zavďačiť savojskému princovi, ktorý miloval čokoládu. Šľachtic bol samozrejme z dezertu, ktorý pripomínal plnený bonbón, nadšený. Vďaka tomuto úspechu ho môžeme ochutnať aj dnes.

Tartufo

Tartufo

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.