Gurmánske tipy z Ruska, ktoré vás zaručene zahrejú
Keď sa povie ruská kuchyňa, napadne vás pravdepodobne kaviár, pirohy, boršč a vodka. Pritom chute Ruskej federácie sú tak rozmanité, ako jej rozloha. Inšpirujte sa pokrmami zo zdanlivo obyčajných surovín, ktoré sa naviac pestujú aj u nás a sú tak ľahko dostupné vo vysokej kvalite.
Polievka je základ
Hutnú polievku boršč, v ktorej hraje prím červená repa, koreňová zelenia a kyslá smotana, nie je potrebné predstavovať. Výdatná porcia bez problémov nahradí aj hlavný chod. Podobne sýta je aj polievka soljanka. Jej základom sú rôzne druhy mäsa, kúsky nakladaných uhoriek, paradajok a cibule - síce neobvyklá, ale príjemne chutná kombinácia. Z nakladanej zeleniny sa varí aj polievka nazývaná rosolník. Kapustová s prevahou mäsa a húb sa nazýva šči. Tradičné sú aj rybie polievky. Výraznú chuť väčšine pokrmov dodáva obľúbený kôpor.
Ochutnajte Rusko: Vyberte si z našej ponuky zájazdov
Mäsové hody
Hovädzí Stroganoff objavíte aj v ponuke slovenských reštaurácií. Táto hustá smotanová omáčka s hubami a bielym vínom sa podáva najčastejšie so zemiakom. Milovníci grilovania ocenia šašlik. Rôzne druhy mäsa, medzi nimi aj baranie, opekané na špajli. Tabaka je kura, ktoré sa vypráža vcelku. Obdoba nášho rizota sa nazýva plov, ale očakávajte v ňom baranie alebo jahňacie mäso. Cestovinové pelmene zachutia hlavne deťom. Náplň môže byť mäsová, zeleninová alebo syrová. Podávajú sa preliate maslom a lyžicou kyslej smotany.
Výdatná desiata
Ak narazíte na stánok s blini (čo sú palacinky) tak vyskúšajte náplň z červeného kaviáru. Skvelo chutnajú aj so smotanou alebo iba tak, zjemnené maslom. Záleží na chuťových preferenciách stravníkov. Až narazíte na vyprážané pirožky v tvare polmesiaca, ochutnajte tie s mäsom aj syrom. Aj v tomto prípade platí: čo kuchár, to originálna chuť.
Prečítajte si aj:
Hriešny dezert
V Rusku sa stretnete poväčšine s vyprážanými cestami, ako je napr. chvorost. Hojne sa využíva aj tvaroh a smotana. Dôkazom sú vyprážané syrníky s višňami, vyrobené z tvarohu a ovsených vločiek. Múčniky sú vydatné, chutné a ak sa zahryznete do úplne čerstvého, zasypaného práškovým cukrom, pravdepodobne to bude láska na prvé ochutnanie. Skvelé sú aj ovocné knedlíky či lievance. Pascha je sladená zmes tvarohu, smotany a masla, zbavená srvátky. Zdobená je veľkou dávkou pistáciových orieškov.
Poklady národa
Svetovo známy kaviár, červený z lososovitých rýb a čierny z jeseterovitých, sa vyrába naložením ikier do soli. Pravý kaviár je čierny a najdrahšia varianta pochádza z ikier vyzy veľkej - gigantickej sladkovodnej ryby, ktorej populácia je v dôsledku nadmerného lovu takmer vyhubená. Kvalitu a cenu určuje najmä čerstvosť.
Červené námestie máte na dosah: Mrknite na najvýhodnejšie zájazdy
Ruská vodka je takmer zariekadlo. Existuje množstvo značiek a rôzne ochutených druhov. Veľmi obľúbené sú bylinkové a pálivé varianty s chilli papričkou, ale aj s plátkami zlata. Okázalosť ruskej mentality sa nezaprie, a tak sa na trhu stretnete s ponukou vysoko kvalitných destilátov, ktoré podtrhujú dlhú tradíciu tohto alkoholického nápoja. Malý panák vodky tu znamená 1 dcl a objednaný bude ako 100 g. Málo naplat, podmienky pre konzumáciu určuje ruská zima. Ďalšími obľúbenými nápojmi sú kvas a meďok. Ten druhý je skutočne historický a pripravuje sa z vody, medu a chmeľu.
Prečítajte si aj:
Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov
Zdá sa, že ruská kuchyňa je neprávom opomíjaná. Pritom nám najmä teraz, v období nastávajúcej zimy, môže dodať toľko potrebnú energiu a silu. Prirodzene totiž vychádza z teplotných podmienok mierneho a subpolárneho pásma, kde sa nachádza prevažná väčšina územia Ruskej federácie, najväčšieho štátu sveta.
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.