Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Galapágy, perla Ekvádoru

Endemický leguán galapágsky

Endemický leguán galapágsky

Existuje len jediné miesto, ktoré je charakteristické čistou, nepreskúmanou prírodou, netradičnou faunou a nádychom tajomna. Galapágy, ekvádorské súostrovie, má už mnoho rokov povesť tajuplného miesta, ktoré budí záujem v každom správnom dobrodruhovi.

Galapágy majú bohatú históriu a hrajú významnú úlohu vo vzniku prelomového diela O pôvode druhov od Charlesa Darwina. Ten sa v roku 1835 zdržal spolu so svojou výskumnou expedíciou práve na týchto ostrovoch, kde niekoľko týždňov skúmal vývojové štádiá tunajších exotických zvierat. Galapágam sa teda môžeme poďakovať za existenciu evolučnej teórie. Bohatá fauna a flóra ale nie sú ani zďaleka jediným tunajším lákadlom.

Aký typ transferu na Galapágy zvoliť?

Týchto celkom 19 sopečných ostrovov leží približne 1000 kilometrov od Ekvádoru, pod ktorý oficiálne spadajú. Obývané sú však iba štyri z nich – Isabela, Santa Cruz, San Cristobal a Floriana. Najprv teda absolvujete cestu lietadlom do ekvádorského hlavného mesta Quita a odtiaľ poletíte na jeden z ostrovov. Na Galapágach sa ponúkajú hneď dva možné typy pobytov, z ktorých môžete vyberať a verte, že oba majú niečo do seba. Prvou možnosťou je plavba, ktorá síce vyjde drahšie, ale ponúka cestovanie po väčšom počte ostrovov. Prepychové výletné lode navyše podnikajú cesty aj na ostrovy, ktoré nie sú obývané, turista sa však musí zmieriť s programom jednotlivých plavidiel, ktorý je vopred daný. Druhý možný typ pobytu je ubytovanie na jednom zo štyroch obývaných ostrovov. Tento variant vám dáva väčšiu slobodu pri organizovaní výletov, ale ak chcete navštíviť aj neobývané časti, budete si musieť zapožičať loď, prípadne aj so sprievodcom, alebo zakúpiť niektorý z celodenných výletov.

Ostrov Bartolomé

Ostrov Bartolomé

Kedy na Galapágy vycestovať?

Kedykoľvek sa sem počas roka rozhodnete cestovať, bude to správna voľba. Počasie na Galapágach nebráni návštevám v akúkoľvek dobu, záleží teda iba na účele vašej cesty. Všeobecne možno povedať, že sa na Galapágoch striedajú dve obdobia. Od júla približne do decembra tu panuje obdobie sucha, počas ktorého pretrváva slnečné počasie, ale voda v mori je studenšia, okolo 22 stupňov. V ostatných mesiacoch potom hovoríme o teplom období, kedy nás tsem-tam zastihnú mierne prehánky, ale morská voda je so svojimi 26 stupňami ideálna predovšetkým pre milovníkov šnorchlovania. Povzbudivá je navyše aj informácia, že sa jedná o veľmi bezpečnú krajinu – kriminalita je tu naozaj nízka.

Korytnačka slonia

Korytnačka slonia

Aké sú náklady na cestu na Galapágy?

Pri tomto type zájazdu rozhodne nie je dobré podceniť finančné prostriedky, pretože Galapágy sú skutočne nákladné, oveľa viac než návšteva samotného Ekvádoru. Všeobecne vyjde lepšie zakúpenie ubytovania na ostrovoch ako plavba loďou, ale stále sa rozprávame o sumách rádovo v stovkách až tisíckach eur za jednotlivé položky. Pokiaľ cestujeme na vlastnú päsť, musíme si zabezpečiť prelet z Ekvádoru na ostrovy, celkovo nás lety oboma smermi vyjdú na necelých 1200 . Zo Slovenska do Ekvádoru potom počítajme približne s ďalšími 1000 . Po prílete na Galapágy obohatíme ekvádorskú štátnu pokladnicu o 100 dolárov, čo je povinný poplatok za vstup do tohto národného parku. Povinnosťou často býva aj sprievodca, ktorý vás vyjde približne na 90 dolárov. Samozrejme je možné zapožičať si člny, vybavenie na potápanie a podobne, tieto doplnkové služby sa pohybujú okolo 30 dolárov na hodinu. Ubytovanie v nejakom lepšom hoteli vás vyjde asi na 50 dolárov na osobu a na noc, čo je stále výhodnejšie ako plavba, ktorá by vás na 8 dní stála vyše 2 500 dolárov aj so stravou. Dobrý obed sa tu pohybuje medzi 10-15 dolármi, za túto cenu naozaj uspokojíte svoju túžbu po dobrom jedle, pretože miestna kuchyňa je veľmi rozmanitá – typickou ingredienciou tunajšieho jedálničku sú samozrejme ryby a plody mora, nechýba ani čerstvé ovocie a niekoľko druhov andských zemiakov. Veľmi časté sú tiež zmesi rôznych druhov mäsa, to všetko je dochutené tradičnou pálivou omáčkou.

Typická kuchyňa Galapág

Typická kuchyňa Galapág

Celkovo je nutné vyhradiť si na tento výlet asi 4 000  z vášho rozpočtu, v tejto cene sú zahrnuté letenky, všetky poplatky a ubytovanie v hoteli aj s priemernou cenou za stravovanie a pár výletov. Jednotlivé ponuky sa potom samozrejme cenovo líšia podľa dĺžky, typu a samozrejme aj programu zájazdu. Vycestovať môžete s cestovným pasom s platnosťou minimálne 6 mesiacov po návrate a nie sú vyžadované žiadne špeciálne očkovanie. Poplatok za WiFi pripojenie zámerne nie je zahrnutý v cene, nakoľko internetové pokrytie je na Galapágach naozaj žalostné, k dispozícii je iba v internetových kaviarničkách v hlavnom meste tejto kolónie.

Sula modronohá

Sula modronohá

Unikátne živočíchy a dokonalá príroda Galapág

Všetky predchádzajúce informácie súvisia s plánovaním a organizáciou výletu, žiadna však nedokáže vyjadriť, čo vás na Galapágach čaká. Celé súostrovie je tvorené väčšími či menšími sopkami, z ktorých niektoré sú činné dodnes. Pôda je tu veľmi suchá a čierna, jedná sa o ostrovy doslova formované sopečnou aktivitou a väčšinu povrchu tak tvoria lávové skaly. Iba na vrcholkoch niektorých sopiek rastú stromy, ktoré sa však rozhodne nepodobajú ničomu, na čo sme my zvyknutí.

Ostrov Santa Fé

Ostrov Santa Fé

Zvieratá na ostrovoch sú ešte pestrejšie, na každom sa nájdu iné druhy, ktoré nikde inde na svete nestretneme. Veľkou kuriozitou sú napríklad obrie suchozemské korytnačky, po ktorých bol tento ostrov pomenovaný, alebo ohrozený druh tučniaka galapágskeho, ktorý ako jediný svojho druhu žije na severnej pologuli. Za zmienku rozhodne stojí aj Darwinova pinka, ktorá, ako už názov napovedá, hrala kľúčovú úlohu v Darwinovej teórii. Ostrovy sú navyše veľmi bohaté na rôzne druhy suchozemských plazov, tých je tu cez dvadsať. Veľmi známy je napríklad varan komodský, lávová jašterica či gekón. Potápačov iste zaujme možnosť plávania so žralokmi v lávových lagúnach alebo sledovanie tuleňov z bezprostrednej blízkosti – snáď nikde inde na svete nie sú zvieratá tak nebojácne. Tak čo, trúfnete si na ne pozrieť?

Tuleň

Tuleň

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.