Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ekvádor, Amazónia a Galapágy: Opantaní nespútanou prírodou

Shutterstock

Prijmite pozvanie na návštevu miest, kde vás každý deň prebudí horúce juhoamerické slnko, spoznáte divokú krásu sopečnej krajiny, ocitnete sa uprostred amazonského pralesa, preniknete do tajomných šamanských rituálov, budete pozorovať tučniaky, žraloky aj leguány, natrháte si čerstvé banány, ochutnáte najkvalitnejšie kakao na svete a potešíte sa krásou koloniálnych mestečiek. Znie vám to ako rozprávka? Poznávací zájazd do troch úplne odlišných svetov vám osvieži tohtoročný advent bohatou dávkou exotiky.

Po stopách tradícií v temperamentnom Quite

Shutterstock

Na miestach, kam sa donedávna vydávali len dobrodruhovia a ostrieľaní cestovatelia, vás bude sprevádzať skúsený slovenský sprievodca. Odpadnú vám tak starosti s plánovaním jednotlivých zastávok, rezerváciou hotelov, kúpou leteniek a jazykovou bariérou. Po niekoľkých hodinách letu sa ocitnete v hlavnom meste Ekvádoru, vzdialenom len 22 kilometrov od rovníka.

Živelné mesto Quito si vás získa najväčším a najzachovalejším historickým centrom v celej Južnej Amerike. Prvé dva dni vášho pobytu strávite v úzkych pestrofarebných uličkách starého mesta. Obklopí vás všadeprítomná koloniálna architektúra, množstvo kostolov, malebných námestí a reštaurácií či kaviarní. V pokojných chvíľach si môžete vychutnať výhľad z vrcholu Panecillo s 45 m vysokou sochou Panny Márie, odkiaľ uvidíte katedrály, vládny palác a členitú sopečnú krajinu. Všetky chute a vône Ekvádoru vám sprostredkuje návšteva trhu Mercado Central. Popoludní môžete tráviť čas v niektorom z mestských parkov – Parque Metropolitano Guangüiltagua je dvakrát väčší ako newyorský Central Park a hlavným lákadlom sú tu milé lamy.

Poznávacie zájazdy

Horské mestečká, sopečné lagúny a tradičné umenie

Shutterstock

Po prehliadke mesta bude nasledovať presun cez dramatickú horskú krajinu smerom na juh. Zavítať do oblasti Quilotoa a nenavštíviť rovnomennú sopečnú lagúnu s oslnivo modrou vodou by bol hriech. Lagúnu si vychutnáte z bezprostrednej blízkosti a po kamenistých cestách zostúpite až k jej brehom. Krásu jednej z najpôvabnejších vulkanických lagún na svete si môžete vychutnať aj počas jazdy na kajaku. Na ceste do mestečka Baños de Agua Santa, známeho vodopádmi a termálnymi prameňmi, vás čaká zastávka v dedinke Tigua. Tu, v remeselných dielňach pod majestátnymi svahmi sopky Cotopaxi, vznikajú jedinečné umelecké diela, ktoré oživujú miestne tradície odovzdávané z generácie na generáciu.

Galapágy, perla Ekvádoru

Prečítajte si aj:

Galapágy, perla Ekvádoru

Vodopády a indiánska kanoe v Amazónii

Shutterstock

Štvrtý deň bude tiež venovaný vode. Počas krátkeho treku k vodopádu Pailón Del Diablo vám možno naskočí husia koža pri pohľade na ohromujúcu masu vody, ktorá sa valí zo strmých skál. K vyhliadkovým plošinám vedú originálne ručne vyrezávané schody. V turisticky atraktívnej oblasti môžete zvyšok dňa tráviť prechádzkami, jazdou na bicykli, návštevou masážneho salónu alebo ochutnávaním miestnej kuchyne.

Ak vás fascinuje tajomný svet amazonských pralesov, čakajú vás dni plné nezabudnuteľných zážitkov. V sprievode domorodého náčelníka sa nalodíte na indiánske kanoe a vypravíte sa k posvätnému vodopádu, kde sa konajú rituálne kúpele miestnej komunity Wayuri. Bude tu príležitosť na kúpeľ v rieke Pastaza a na rozlúčku vám domorodé dievčatá zatancujú tradičný tanec v sukničkách z listov.

Objavte tajomstvá džungle

Shutterstock

Na ďalšie 3 noci sa džungľa stane vaším domovom a dosýta si tak vychutnáte nezabudnuteľné západy slnka, spev vtákov i jedinečnú atmosféru divokej prírody. O tom, že Amazonka v sebe skrýva mnohé tajomstvá, vám bude rozprávať ten najpovolanejší – domorodý šaman. Počas stretnutia vás zasvätí do tajov tradičnej medicíny, vysvetlí vám liečebné postupy i zázračné účinky niektorých rastlín. Predstaví vám liečivý nápoj ayahuasca, ktorý sa využíva pri očistných rituáloch.

Po exkurzii do prírodnej lekárne budete mať pred súmrakom dostatok času na kúpeľ v plynúcich vodách Amazonky. Pralesu a jeho obyvateľom dáte zbohom počas vychádzky za kajmanmi a ďalšími nočnými tvormi.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Juhoamerické sladké mámenie

Shutterstock

V polovici vášho pobytu príde čas na sladkú odmenu. Z horských výšin Ánd zostúpite do úrodného povodia rieky Guayas, ktoré je preslávené pestovaním banánov, cukrovej trstiny a predovšetkým kakaovníkov. Tieto sú považované za najkvalitnejšie na svete. Vyrába sa tu aj svetoznáma čokoláda Pacari, ktorá pravidelne víťazí v prestížnej súťaži International Chocolate Awards.

Po čokoládovom dýchánku bude vaša spanilá jazda pokračovať na tržnicu koloniálneho mesta Ríobamba, kde sa vám zatočí hlava z ponuky exotického ovocia, zeleniny i opojnej chuti koktailov s ľadom z vulkánu Chimborazo. Poslednou zastávkou pevninského Ekvádoru bude prístavné mesto Guayaquil so zaujímavo architektonicky riešenou promenádou, moderným centrom i mestskými parkmi, v ktorých sú k videniu voľne žijúce leguány.

Exotika priamo z BA

Panenská krása Galapág

Shutterstock

Možno budete tajne čakať práve na tú chvíľu, až vystúpite z lietadla a dotknete sa zeme, ktorú budete na niekoľko dní zdieľať spoločne s leguánmi, obrými suchozemskými korytnačkami a tučniakmi galapážskymi. Galapágy, dávne útočisko pirátov a veľrybárov, majú osobité kúzlo, ktorému ľahko podľahnete, nech už sa vydáte na obľúbenú piesčitú pláž Playa Mann v letovisku San Cristobal, k fotogenickému majáku, obklopenému lesklými lávovými kameňmi, alebo na pláž Playa Loberia.

Po raňajkách môžete vyraziť na prieskum ostrova alebo si zakúpiť niektorý z fakultatívnych výletov. Napríklad šnorchlovanie so žralokmi kladivohlavými pre odvážnych alebo menej adrenalínový výlet na korytnačiu farmu či k vulkánu El Junco.

Zájazdy na mieru pre tých najnáročnejších

Chcete zažiť skutočne luxusnú dovolenku? Potom sa zverte do rúk Invia Premium. Vypočujeme všetky vaše priania a naplánujeme pre vás dovolenku šitú na mieru. Skúsení odborníci zostavia vašu cestu presne podľa vašich predstáv. V rámci Invia Premium máte zaručený prednostný prístup a najlepší servis. Zverte sa do našich rúk a objavujte s nami tie najkrajšie kúty sveta, najluxusnejšie hotely a služby.

Invia Premium

Ostrovné dobrodružstvo, spiace sopky a kráľovstvo korytnačiek

Shutterstock

K ďalšiemu dobrodružstvu vyplávate trinásty deň. Privíta vás ostrov Santa Cruz, známy krásnymi plážami, sútokmi i netradičnou kaktusovou stezkou. Prach z cesty zmyjete v priezračnej čistej morskej vode a budete pokračovať na ostrov Isabela, kde strávite 2 noci. Podvečery tu bývajú ako stvorené na vychádzku na bicykli pozdĺž pobrežia.

Po bohatej raňajkách vás čaká ďalšia výzva: zdolanie sopky Sierra Negra. Druhý najvyšší a stále aktívny vulkán celého súostrovia pokrýva bujná vegetácia, o stretnutie so zaujímavými zástupcami miestnej fauny a flóry tak určite nebude núdza. Miestny sprievodca vám osvetlí tajomstvá lávových kameňov a zavedie vás aj do miest, ktoré sa stali domovom prvých obyvateľov ostrova. Po obede sa vrátite späť do prístavu Villamil, odkiaľ sa môžete vydať na známu želvinu farmu La Galapaguer, ktorá sa zaoberá ochranou a odchovom gigantických suchozemských želv, ktoré nezriedka vážia až 250 kilogramov. Ďalšia turistická trasa vás zavedie do miest, kde je možné pozorovať elegantné plameniaky či leguány.

Fauna naprieč atlasom zvierat aj gurmánske hody

Shutterstock

Gejzír energie vo vás prebudí polďenný výlet na ostrovček Tintoreras. Že vám jeho názov nič nehovorí? Nevadí. Jeho tajomstvá uvidíte skôr, než sa váš čln dotkne pevniny. Tu na pobreží je rajom všetkých milovníkov zvierat. Pri troche šťastia tu uvidíte roztomilé tučniaky galapážske, morskej želvy, morské leguány vyhriavajúce sa na slnku i legrační tereje. Nezabudnite si pribaliť šnorchl a pokochajte sa krásou sveta pod morskou hladinou.

Rozlúčka s Galapágami môže byť presne taká, akú ste si vysnili. Vyberať si budete hneď z niekoľkých fakultatívnych výletov, ktoré vám predstavia najkrajšie pláže, zaujímavé ostrovy i neobvyklú mesačnú krajinu. Nebude chýbať ani gurmánska večera. Pochutnáte si na rybej polievke, ryži Marinero s morskými plodmi, maniokovom chlebe, zelených banánoch na mnoho spôsobov a na záver ochutnáte lahodný ekvádorský rum.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.