Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dublin, mesto histórie a slávnej whiskey

Dublin

Dublin

Dublin, hlavné mesto Írska, je živým múzeom bohatej írskej histórie. Narodili sa tu slávni spisovatelia aj nositelia Nobelovej ceny, ako bol George Bernard Shaw či Samuel Beckett. Stredoveké hrady a katedrály tu stoja vedľa architektonických pamätihodností z 18. storočia, kedy bol Dublin zrejme najkrajším mestom Britského impéria. Dnes by sa snáď dalo povedať, že toto pôsobivé moderné mesto ukrýva vo svojich uliciach celý svet. V posledných desaťročiach sa stalo skutočne rozmanitým a multikultúrnym miestom, kde započujete mnoho rôznych jazykov a ochutnáte jedlá zo všetkých kútov sveta.

Dublinský hrad

Dublinský hrad s prepychovým vybavením je srdcom historického Dublinu. Bol postavený na mieste osady Vikingov na príkaz kráľa Jána Bezzemka medzi rokmi 1204 až 1230. Stojí na hrebeni na križovatke rieky Liffey a jejího prítoku Poddle. Po stáročia slúžil ako ústredie anglickej a neskôr britskej správy v Írsku. V roku 1922 bol odovzdaný novej írskej vláde. Dnes je vládny komplex hlavne turistickou atrakciou.

Dublinský hrad

Dublinský hrad

Drimnagh Castle

Hrad Drimnagh Castle v juhozápadnej časti Dublinu sa skladá z obnovenej veľkej sieni a stredovekého podkrovia, vysokých veží s vyhliadkami a z ďalších samostatných budov. Je to jediný írsky hrad obklopený dosiaľ zaplaveným príkopom. Veľmi obľúbená je tunajšia romantická záhrada, navrhnutá v 17. storočí. 

Drimnagh Castle

Drimnagh Castle

Najstaršia budova Dublinu: Katedrála Christ Church (Kristova)

Katedrála Christ Church je najstaršou budovou v Dubline, pútnickým miestom takmer tisíc rokov a v súčasnosti aj poprednou turistickou atrakciou. Vyznačuje sa krásnou architektúrou, nádhernými dlaždicami a slávnou kryptou z 12. storočia, ktorá je jednou z najstarších a najväčších v Británii a Írsku.

Katedrála Christ Church

Katedrála Christ Church

Najväčšiu katedrálu Írska nájdete v Dubline

Katedrála sv. Patricka, založená v roku 1191, je najväčšia v celom Írsku. Je miestom, kde história ožíva, kde dýchajú staré tradície a kde je každý srdečne vítaný. Viac než 30 rokov (1713–1745) tu ako dekan pôsobil Jonathan Swift, autor slávnych Gulliverových ciest. Je tu aj pochovaný. 

Interiér katedrály sv. Patricka

Interiér katedrály sv. Patricka

Národná galéria Írska

Národná galéria bola založená v roku 1854. Prvýkrát sa otvorila verejnosti v januári 1864. Obsahuje viac než 12 000 umeleckých diel, medzi nimi nájdeme cenné maľby, kresby a sochy. Súčasťou je aj renomovaná zbierka írskych obrazov. Galéria stojí neďaleko centra, iba pár krokov od Trinity College a Merrion Square. Nachádza sa v nej aj obchod, reštaurácie a šatne. Má bezbariérový prístup do všetkých častí.

Národná galéria v Írsku

Národná galéria v Írsku

Teeling Whisky Distillery - pálenica v srdci Dublinu

Teeling Whisky Distillery je prvou novou pálenicou v Dubline po 125 rokoch a prináša remeslo destilovania späť do srdca mesta. Nový liehovar sa nachádza priamo na mieste, kde   Teelings v roku 1782 začínal, na starobylom námestí nazývanom Newmarket. Návštevníci sú vítaní sedem dní v týždni, aby tu získali skúsenosť s liehovarom, akú nikde inde v meste nenájdu.

Teeling Whisky Distillery

Teeling Whisky Distillery

Praktické informácie pre návštevu Dublinu

Ak ste občanom Európskej únie, nepotrebujete na návštevu Dublinu vízum.

Do Írska môžete cestovať letecky priamo alebo s prestupom. V prípade priameho spojenia si možno vybrať medzi Prahou a Bratislavou. Priamy let z Prahy by mal trvať približne dve a pol hodiny, let z Bratislavy potom niečo cez tri hodiny.

Oficiálnou menou je euro, zatiaľ čo v Severnom Írsku sa stále platí britskou librou.

Ulice Dublinu

Ulice Dublinu

Írska klíma býva označovaná ako mierna, vlhká a premenlivá. Dublin patrí k najsuchším oblastiam Írska, hoci sa tu dažďové prehánky vyskytujú často. Po celý rok, predovšetkým v zime, tu býva veterno. Mesto leží na východnom pobreží krajiny, v ústí rieky Liffey do Írskeho mora. Zimy sú zvyčajne pomerne teplé a letá chladné.

Čo sa týka bezpečnosti, je to v Dubline rovnaké ako v každom inom hlavnom meste. Nájdete tu vrelých a príjemných ľudí, ale vždy je dobré uistiť sa, že máte zabezpečené cestovné poistenie. Je nepravdepodobné, žeby vaše veci niekto odcudzil, stať sa to však môže.

Zvonica v Trinity College

Zvonica v Trinity College

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.