Alentejo: Slovákom zabudnutý raj na brehu Atlantiku
Až uvidíte miestne pláže, ktoré sú súčasťou národných parkov a prírodných rezervácií, nebudete už nikdy chcieť niekam inam. Skalné formácie, útesy, jemnučký piesok, rozšafné vlny a zvuk burácajúceho Atlantiku si zamilujete na prvý pohľad. Alentejo ale skrýva omnoho viac, poďte ho s nami objaviť...
Zvukomalebne znejúce meno tohto kraju presne vystihuje miestnu atmosféru. Malebnú krajinu plnú vinohradov, olivových hájov a korkových dubov si kedysi zamilovali Rimania, Vizigóti aj Mauri. A pozvoľna sa dostáva aj do povedomia gurmánov. Čo je na tomto kraji v južnom Portugalsku tak výnimočné?
Neobjavená gurmánska destinácia
K tradičným ingredienciám patrí mäso z černých prasiat, ovčie syry, gaštany, čerstvá zelenina, olivový olej, ryby, plody mora či sadlo. Tradičnú kuchyňu si najlepšie vychutnáte v niektorej z tradičných krčmičiek. Miestni obyvatelia sú k turistom veľmi priateľskí a iste vám ochotne odporučia to najlepšie z ponuky. Skúste trebárs ľahko nakyslú polievku zo žraločieho mäsa (Sapo de Caho), bravčové mäso s mušľami, cibuľou a koriandrom (Porco à Alentejana) alebo čerstvú morskú rybu so zeleninovým šalátom. To všetko s nevyhnutným doprovodom silného červeného vína. Nezabudnite ani na dezert. Na tie sú v Alenteju skutoční majstri. K tým najvyhlásenejším patria tekvicovo-mandľový koláč, ovocné košíčky alebo žĺtkové guličky. K tým sa skvelo hodí silná čierná káva.
Vedeli ste, že marmeláda má svoj pôvod v Portugalsku?
Pôvodne sa pripravovala iba z plodov dulu, ktoré tu nazývajú marmelo. Môžete si ju tu dať ako súčasť miestnych sladkostí alebo ako prílohu k syrom.
Inšpirujte sa: Navštívte Évoru, klenot Portugalska
Skutočnou delikatesou je sušená šunka z čiernych prasiat
Tie sa živia takmer výhradne žaluďmi, ktoré dodávajú ich mäsu jedinečnú ľahko nasladlú chuť. Mäso sa suší na slnku bez použitia udiarní a ku konzervácií je použitá morská soľ. Pre dosiahnutie dokonalej chute je potrebné nechať mäso vyzrieť. Tie najlepšie šunky zrejú 18 až 60 mesiacov.
Svetová korková veľmoc
Väčšina korkových dubov rastie v rozsiahlych hájoch v kraji Alentejo. Korkový dub je jediný strom, ktorý dokáže obnoviť svoju kôru. Trvá to však dlhých deväť rokov. Ideálna doba pre olupovanie kôry je počiatok leta. Robotníci ju olupujú ručne vo veľkých plátoch, pomocou špeciálnych sekier.
Čítajte: Porto – mesto mostov a lahodného vína
Kôra z jedného korkového dubu poslúži na výrobu 65 000 zátok do vínnych fliaš
Ideálnu kvalitu má korok z tretej žatvy. Portugalsko si cení svoje prírodné bohatstvo natoľko, že zakotvili zákaz rúbania dubov aj do svojich zákonov.
Vyhlásená vinárska oblasť
Plocha tunajších viníc má úctyhodných 13 000 hektárov a rastie tu cez 20 odrôd vinnej révy. Znalci vín oceňujú predovšetkým červené vína. Rodia sa tu mladé vína, chutnajúce po zrelom ovocí aj elegantné archívne skvosty. Vášniví vinári si môžu v niektorom z informačných centier vyzdvihnúť mapu Alentejského vinárskeho chodníka a vydať sa na cestu lemovanú vinnými pivničkami aj vyhlásenými vinárstvami. Dlhú tradíciu tu má aj výroba olivového oleja, ktorý vyniká svojou kvalitou aj jemnou chuťou.
Suchá a horúca klíma dodáva Alenteju špecifický charakter. Letné teploty tu bežne dosahujú až 40 °C. Ovlažiť sa môžete na niektorej z nádherných pláži. Jedna z najkrajších je Praia Grande de Porto Covo. Pieskové pobrežie s blankytne modrou vodou Atlantického oceánu tu lemujú vysoké útesy. Ideálna doba pre návštevu tak ostáva jar, kedy sa celý kraj zazelená a rozkvitne. Jeseň v Portugalsku vás zase okúzli množstvom zeleniny a ovocia, predávaných na miestnych trhoch.
Štítok:
Páči sa vám tento článok?
Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.